Jurnalistul ucrainean Maks Levin, al cărui trup fără viață și ciuruit de gloanțe a fost găsit la aproximativ 20 de kilometri nord de Kiev, lângă cel al prietenului său, soldatul Oleksi Chernîșov, la 1 aprilie, ar fi fost executat cu trei săptămâni mai devreme de trupele ruse, potrivit organizației Reporters Fără Frontiere (RSF).

Citeste si: Război Rusia- Ucraina. Cel puțin 15 civili au murit într-un nou atac al rușilor asupra orașului Harkov

Într-un raport publicat miercuri, urmare a unei investigații pe care a desfășurat-o, RSF arată că Levin și Cernîșov au fost executați de soldații ruși pe 13 martie într-o pădure de lângă Doșchun.

Maks Levin, torturat înainte de a fi executat

Potrivit oganizației de jurnaliști, cei doi au fost probabil interogați și torturați înainte de a fi executați.

Secretarul general al organizației RSF, Christophe Deloire, subliniază că „într-un context de război, puternic marcat de propagandă și cenzură de la Kremlin, Maks Levin și prietenul său au plătit cu viața pentru lupta lor pentru informații verificate”.

Deloire a adăugat că „le datorăm adevărul" celor doi. Potrivit sursei citate, el a mai spus: "Ne vom lupta pentru a-i identifica și găsi pe cei care i-au executat”.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Au fost localizate locul crimei și mașina incendiată a lui Maks Levin, într-o pădure la nord de Kiev

[Sursa foto: Patrick Chauvel / RSF]

Investigațiile au fost efectuate în perioada 24 mai – 3 iunie de șeful zonei de investigații RSF, Arnaud Froger, și fotoreporterul francez de război Patrick Chauvel, care lucrase și cu Levin în Donbas la sfârșitul lunii februarie.

Cum a fost prins Maks Levin de soldații ruși

După ce invazia armatei ruse în Ucraina a început, pe 24 februarie, Maks Levin, în vârstă de 40 de ani, a intrat în contact cu un grup de soldați ucraineni pe care îi cunoștea din 2014, în timp ce acoperea conflictul din regiunea separatistă Donbas.

Pe 10 martie, Levin a pierdut drona pe care o folosea pentru a fotografia în pădurea de lângă Moșchun și când s-a întors trei zile mai târziu, acea zonă era deja parțial ocupată de trupele ruse.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Cornel Constantiniu se luptă de 33 ani cu boala Parkinson. Soția solistului, despre greutățile prin care trec: "Are 8 operații pe creier"- radioimpuls.ro

În ciuda riscului, fotojurnalistul și prietenul său au mers în căutarea dronei, convinși că ultimele imagini pe care drona le-a făcut erau foarte importante.

Din acel moment, nu s-a mai știut nimic despre cei doi până când au fost găsite cadavrele lor, după retragerea trupelor ruse.

Raportul integral al Reporters Sans Frontiers poate fi văzut aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si