Un jurnalist cunoscut din Ucraina a fost executat cu sânge rece de ruși
Un fotojurnalist veteran din Ucraina, Maks Levin, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost executat cu sânge rece de soldații ruși în luna martie, informează publicația France Info.
Jurnalistul ucrainean Maks Levin, al cărui trup fără viață și ciuruit de gloanțe a fost găsit la aproximativ 20 de kilometri nord de Kiev, lângă cel al prietenului său, soldatul Oleksi Chernîșov, la 1 aprilie, ar fi fost executat cu trei săptămâni mai devreme de trupele ruse, potrivit organizației Reporters Fără Frontiere (RSF).
Citeste si: Război Rusia- Ucraina. Cel puțin 15 civili au murit într-un nou atac al rușilor asupra orașului Harkov
Potrivit oganizației de jurnaliști, cei doi au fost probabil interogați și torturați înainte de a fi executați.
Guerre en Ukraine: les forces russes ont "froidement exécuté" le photojournaliste ukrainien Maks Levin et son accompagnateur, selon RSF https://t.co/O9ulgRi7jb pic.twitter.com/XnCAMxNKA1
— franceinfo (@franceinfo) June 22, 2022
Secretarul general al organizației RSF, Christophe Deloire, subliniază că „într-un context de război, puternic marcat de propagandă și cenzură de la Kremlin, Maks Levin și prietenul său au plătit cu viața pentru lupta lor pentru informații verificate”.
Deloire a adăugat că „le datorăm adevărul" celor doi. Potrivit sursei citate, el a mai spus: "Ne vom lupta pentru a-i identifica și găsi pe cei care i-au executat”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Investigațiile au fost efectuate în perioada 24 mai – 3 iunie de șeful zonei de investigații RSF, Arnaud Froger, și fotoreporterul francez de război Patrick Chauvel, care lucrase și cu Levin în Donbas la sfârșitul lunii februarie.
După ce invazia armatei ruse în Ucraina a început, pe 24 februarie, Maks Levin, în vârstă de 40 de ani, a intrat în contact cu un grup de soldați ucraineni pe care îi cunoștea din 2014, în timp ce acoperea conflictul din regiunea separatistă Donbas.
Pe 10 martie, Levin a pierdut drona pe care o folosea pentru a fotografia în pădurea de lângă Moșchun și când s-a întors trei zile mai târziu, acea zonă era deja parțial ocupată de trupele ruse.
În ciuda riscului, fotojurnalistul și prietenul său au mers în căutarea dronei, convinși că ultimele imagini pe care drona le-a făcut erau foarte importante.
Din acel moment, nu s-a mai știut nimic despre cei doi până când au fost găsite cadavrele lor, după retragerea trupelor ruse.
Raportul integral al Reporters Sans Frontiers poate fi văzut aici