
Un MIG a pierdut legăura cu turnul de control şi a dispărut de pe radar
Autorităţile din Constanţa au intervenit, miercuri seară, după ce a fost anunţat un ”incident aviatic” în județ. Un MIG 21 s-a prăbușit. Elicopterul trimis pentru căutare s-a prăbușit și el. Șapte militari și pilotul de la bordul MIG 21 au murit.
Pilotul avionului MiG-21 LanceR, prăbuşit, miercuri seara, în judeţul Constanţa a fost găsit decedat. Forţele Aeriene şi Parchetul Militar au anunţat că fac cercetări în acest caz. Ministerul Apărării a transmis că toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR 330 Puma, implicate în catastrofele aviatice din 2 martie, vor au fost consemnate la sol până sunt aflate cauzele prăbuşirilor.
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că pilotul decedat avea peste 570 de ore de zbor, din care 420 pe pe MiG-21 LanceR.
“Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR. O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.
Sursa citată menţionează că aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
“Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor”, a mai precizat Ministerul Apărării Naţionale.
O altă catastrofă aviatică s-a produs la scurt timp după aceasta. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat pentru o misiune de căutare-salvare pentru a vedea ce s-a întâmplat cu aeronava MiG-21 LanceR dispărută de pe radar.
Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.
Ultima poziţie cunoscută a elicopterului era zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 kilometri de aerodrom.
Membrii echipajului elicopterului IAR 330-Puma au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei.
În cea de-a doua catastrofă aviatică şi-au pierdut viaţa şapte militari.
UPDATE 23.20: Ultimele informații arată că șapte persoane au murit în urma prăbușirii elicopterului
UPDATE 23.00: Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condoleanțe: ”Sunt profund îndurerat de tragicul sfârşit al militarilor români care au pierit în această seară, în Dobrogea.
UPDATE 22.40: Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis, miercuri seară, condoleanţe familiilor celor cinci militari care au murit în judeţul Constanţa.
Au apărut și primele imagini de la locul unde s-a prăbușit elicopterul.
”Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom”, a transmis, miercuri seară, Vasile Dîncu.
Acesta a transmis condoleanţe familiilor.
”Dumnezeu să îi odihnească în pace”, a transmis ministrul.
UPDATE 22.10: Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spânu, a declarat că elicopterul s-a prăbuşit.
“În cazul elicopterului care a plecat în căutare şi salvarea MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei cinci membri ai echipajului şi-au piedut viaţa. În continuare se execută operaţiunile de căutare-salvare pentru pilotul aeronavei MIG 21 Lancer, nu avem încă la acest moment confirmarea prăbuşirii şi nu avem detalii despre starea pilotului”, a afirmat Spânu.
Imagini au apărut, în presa locală, din apropierea accidentului aviatic.
”Ultima poziţie cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaşte starea echipajului sau a aeronavei. Şi în acest caz s-au declanşat operaţiunile de căutare-salvare”, a mai precizat ministerul.
Instituţia explică faptul că nu sunt încă informaţii certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.
MIG-ul a dispărut de pe radar
Sursa citată a menţionat doar că informaţiile vor fi oferite de către reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale.
Citeste si: Un militar francez din forţele militare NATO s-a împușcat în timpul exercițiilor care au loc la Iaşi
Din primele date, un avion militar ar fi căzut. Nu se cunoaşte deocamdată zona în care s-a produs incidentul şi dacă există victime.
Sunt în desfășurare acțiuni de căutare
”Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50”, a transmis, miercuri seară, Ministerul Apărării.
Sursa citată a precizat că nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei.
”Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenţă spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenţie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”, a mai transmis instituţia.
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării cu visul de ”a lucra în televiziune” sau ” de a fi pe sticlă”. Ulterior, a realizat că îi place să scrie. ”Am fost printre cei ce au reușit să facă și practică în acest domeniu, eram pasionată de sport, așa că am ajuns să și scriu despre asta, chiar în perioada Mondialului din Rusia, și mi-a plăcut enorm”.
Iubește dansul și să-și petreacă timpul alături de cei dragi.
”Îmi plac subiectele picante, dar nu le ocolesc nici pe cele serioase.
Îmi doresc să învăț cât mai multe, să cunosc cât mai multe povești, poveștile oamenilor care încă mai cred în noi, presa. Vă invit să citiți articolele mele pe stirilekanald.ro!”.