Procurorii au facut perchezitii in mai multe spitale din tara, dar si la Agentia Nationala a Medicamentului, in dosarul in care mai multi doctori sunt acuzati ca faceau teste clinice pentru medicamente noi, fara stirea pacientilor.

Chiar in aceste momente politristii si procurorii fac perchezitii aici, la Spitalul Obregia din Capitala. Ei au suspiciuni ca o parte din medici ar fi derulat studii clinice pentru testatarea unor medicamente, fara a avea consimtamantul presupusilor voluntari.


VASILE BARBU: Unii dintre ei nici macar nu stiau ca sunt inclusi in studii clinice si erau folositi in baza foii de observatie, in baza dosarului medical.

Convingerea pacientului nu era la modul informat, ci la modul santajat.

Potrivit anchetatorilor, pacientii ar fi fost inclusi in studiile clinice pentru analizarea eficientei unor medicamente destinate bolilor mintale, fara acordul lor, sau fara ca acestia sa fie investigati temeinic din punct de vedere medical.

VASILE BARBU, Asociatia Pacientilor: Erau pacienti care, de multe ori, habar n-aveau, nu cunosteau continutul documentelor pe care le-au semnat.

Mai grav este ca doctorii falsificau semnaturile pacientilor si în unele situatii chiar si analizele. Pentru un studiu primeau intre 80 si 120 de mii de euro.

La Arad, sefa sectiei de Psihiatrie, profesor la Facultatea de Medicina din Oras, a fost ridicata de mascati chiar din spital.


Femeia este suspectata ca ar fi luat spaga de la persoane sanatoase, care in acte figurau ca sufera de anumite boli. In felul acesta prsupusii bolnavi puteau beneficia de pensie pe caz de boala.

Potrivit anchetatorilor, multi dintre pacienti nu ramaneau in spital, desi in acte figurau internati si sub tratament medicamentos. Mai mult, unora le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care acelasi medic le conducea.


VASILE BARBU, Asociatia Pacientilor: Nu intotdeauna studiile sunt foarte corect urmarite si nu intotdeauna li se fac toate investigatiile si toate analizele medicale pacientului din studiul respectiv.

Din dosar mai reise si faptul ca doctorita si-ar fi fortat rezidentii sa intre in acest joc al cobailor. In felul acesta ar fi fost sigura ca ajunge la numarul de pacienti prevazuti in protocoale.

VASILE BARBU, Asociatia Pacientilor: Firma care face studiul nu permite accesul nici macar autoritatilor sa mearga pana la pacient sa verifice tot acest traseu al investigatiilor in cadrul studiului.

 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

##CITAT105##

 

Femeia ar fi avut o rezolvare si pentru pacientii care nu mai veneau la vizitele periodice. Medicamentele care urmau sa fie administrate erau scoase din ambalaj si  aruncate sau depozitate in fisete din  incinta sectiei.
Si nu e singura, in acest dosar procurorii ancheteaza nu mai puitin de 50 de doctori din 16 judete din tara.

PRIN TELEFON, VASILE BARBU, Asociatia Pacientilor: Daca ii pacalim chiar pe medici ca aceste terapii sunt utile, iar in realitate ele produc mai mult rau sau intarzie vindecarea pacientilor, atunci nu mai facem bine.

De fapt este un act criminal.

Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizari transmise Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de catre Serviciul Roman de Informatii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si