Un nou pelerinaj în București. Moaștele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, scoase pentru închinare la Catedrala Neamului

Un nou pelerinaj în București, în plină criză sanitară. Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur au fost scoase pentru închinare la Catedrala Mântuirii Neamului, care va serba hramul de toamnă. Reprezentanții Patriarhiei spun că slujba va fi oficiată afară, iar "credincioşii care vor participa în curtea lăcaşului de cult sunt deja obişnuiţi să respecte măsurile sanitare".

Author: Razvan Ilie vineri 13 noiembrie 2020 , 08:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului îşi va serba hramul de toamnă vineri, la pomenirea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur şi a mamei sale, Antuza, iar racla cu moaştele sfântului a fost aşezată în pridvorul bisericii spre închinarea credincioşilor, precizează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Vineri, ziua de hram va începe la ora 8.30, cu sfinţirea apei (Agheasma mică) şi va continua cu Ceasurile şi Acatistul Sf. Ier. Gură de Aur. Liturghia va începe la ora 10.00. Seara se va încheia cu slujba Sfântului Maslu, de la ora 18.00.

Citeste si: Alex Bodi, arestat preventiv pentru 30 de zile

Hramul Catedralei Mântuirii Neamului, pe 13 noiembrie  

Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur a început la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) joi dimineață cu scoaterea cinstitelor moaște în pridvorul bisericii.

Seara, după ora 17:00, Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a oficiat slujba privegherii.

Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului are hramurile Învierea Domnului, Maica Domnului Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur, pomenit anual în 13 noiembrie. Fragmentul din moaştele Sf. Ier. Ioan Gură de Aur a fost dăruit în octombrie 1997 Patriarhului Teoctist, pentru viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului, de către cardinalul de Florenţa Silvano Piovanelli, într-o vizită premergătoare venirii Papei Ioan Paul al II-lea în România.

Potrivit arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal şi slujitor al lăcaşului de cult, anul acesta, în contextul pandemiei, „sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, hramul de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, se va desfăşura respectând cu stricteţe măsurile sanitare impuse de autorităţi, precum şi normele recomandate de Patriarhia Română”.

Citeste si: Mutația coronavirusului din Danemarca. Autoritățile din România iau o decizie radicală

"Principalele momente ale sărbătorii Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului sunt organizate în spaţii deschise. Slujbele vor fi oficiate la altarul de vară, iar credincioşii care vor participa în curtea lăcaşului de cult sunt deja obişnuiţi să respecte măsurile sanitare necesare. De asemenea, racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur va fi protejată cu un capac dintr-un material care permite o igienizare permanentă", spune Paisie Teodorescu.

Moaştele au ajuns la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului în octombrie 2011, odată cu sfinţirea acestui locaş de închinare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si