VIDEO- Un nou val de scumpiri la carburanți. Care este azi prețul la benzină și motorină

Șoferii din România asistă în prezent la un nou val de scumpiri la carburanți. Prețul de azi la benzină și motorină este în creștere și experții se așteaptă la noi majorări de preț în luna februarie.

Author: Sorin Negru miercuri 25 ianuarie 2023 , 15:56

Prețurile la benzină și motorină

Prețurile la benzină și motorină ar putea crește puternic in continuare

[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prețurile la combustibili au crescut constant de la începutul anului, când Guvernul a decis să anuleze compensația de 50 de bani la litru.

Experții se așteaptă ca prețurile la motorină și benzină să crească în continuare, în luna februarie, ca urmare a unor noi decizii guvernamentale, dar mai ales sub influența prețurilor globale la petrol.

Citește și: VIDEO- Guvernul renunță la compensarea de 50 de bani a carburanților. Prețurile acestora de la 1 ianuarie 2023

Prețurile la benzină și motorină  ar putea crește ca urmare a unui proiect de OUG de la Ministerul Energiei prin care se asigură că este respectat procentul de biocombustibil la pompă, ceea ce va aduce alte scumpiri ale combustibililor. 

Care sunt prețurile a z i benzină și motorină

Prețurile azi la motorină și benzină. După cum se poate verifica pe Monitorul prețurilor, platforma Consiliului Concurenței, un litru de motorină standard variază miercuri, 25 ianuarie, între 7,60 lei și 7,90 lei.

Un litru de benzină standard costă miercuri, 25 ianuarie, între 6,5 lei și 6,8 lei, cu variații ușoare și peste această limită maximă.

Citește și: ANAF scoate la vânzare autoturisme la prețuri foarte mici. Cât costă un Audi sau un Mercedes

Prognoza de creștere de prețuri pentru combustibili ține de motive globale, în primul rând ieșirea din pandemie a Chinei, cu creșterile de prețuri la materii prime și a cererii de combustibili.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Am ținut ascunsă sarcina vreo șase luni” Bianca Drăgușanu nu s-a ferit și a spus totul- wowbiz.ro

Experții economici sunt de părere că prețul la motorină și benzină are de regulă o mare volatibilitate, fapt care influențează și riscul de creștere a inflației.

Un motiv local pentru noi majorări de prețuri la combustibili 

Noi condiții puse de Ministerul Energiei ar putea aduce scumpiri suplimentare ale litrului de motorină și benzină.

Într-un proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Energiei arată că, în urma unor verificări specifice efectuate, în anul 2021, de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală, au fost identificați operatori economici, furnizori de carburanți care au comercializat către clienții finali, sub diverse denumiri generice, motorină fără ca acest produs să conțină proporția de biocarburanți de minimum 6,5% în volum.

Citește și: Donald Trump face angajări în țara noastră. Salariul este de 3.000 de euro pe lună

În consecință, proiectul de act normativ propune înlocuirea sintagmei comercializare către consumatorul final cu sintagma introducere pe piață, pentru a putea stabili în mod clar că obligativitatea respectării specificațiilor tehnice pentru benzină și motorină aparține furnizorului.

Citeste si: „Nu mai sunt șanse să ne așezăm la aceeași masă.” Flavius Nedelea a vorbit pentru prima dată, după ce el și Anamaria Prodan au mers pe drumuri separate- kfetele.ro

Citeste si: Un nou scandal este pe cale să izbucnească între Andreea Bălan și George Burcea! Procesul o poate lăsa pe vedetă fără sute de mii de euro- radioimpuls.ro

În acest sens, monitorizarea, verificarea respectării acestei obligații și, eventual, sancționarea vor fi realizate la nivelul activității de introducere pe piață, existând posibilitatea unei trasabilități clare a produsului.

BNR: Nu se va mai ajunge la vârful de aproape 10 lei per litrul de motorină

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat miercuri, într-o emisiune TV, că majorările așteptate la prețul combustibililor ar putea influența prognoza inflației pe 2023

"Ce se întâmplă în privința prețurilor la combustibili e principalul semn de întrebare din prezent cu privire la evoluția inflației", spune Dan Suciu.

Potrivit acestuia, "riscul e consistent și rămâne în picioare", dar vârfurile de prețuri la combustibili rămân în spate, în 2022, nu vor fi atinse în acest an.

"Pot fi creșteri de prețuri, dar nu se va ajunge la cele de anul  trecut, de aproape 10 le per litru. Vârfurile la toate prețurile au fost depășite. Nu vedem vârfuri comparative în acest an", a explicat oficialul BNR.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si