1 din 3 | A fost lansată o petiție prin care să se determine testarea rapidă a produselor din piețe, astfel încât consumatorii să fie în siguranță.
2 din 3 | O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi comercianți din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice pentru fructe și legume.
3 din 3 | Petre Daea - Ministrul Agriculturii
A fost lansată o petiție prin care să se determine testarea rapidă a produselor din piețe, astfel încât consumatorii să fie în siguranță.
Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor, anunță Agerpres.
”Oamenii trebuie să știe ce mănâncă”
O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi comercianți din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice în proporții extrem de ridicate și nocive pentru organismul uman.
Citește și: EXCLUSIV: Cum recunoaștem legumele care au pesticide?/ Sorin Mierlea: ”Este o problemă extrem de gravă”
”Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase.
Petre Daea spune că cei care folosesc astfel de mijloace nu vor mai beneficia de spijin din partea statului
”Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea
De asemenea, Ministrul Agriculturii, Petre Daea că agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor vor rămâne fără subvenții.
“În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă.
În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului. Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.“Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.