Un sistem de telemedicină unic în România a fost dezvoltat pentru pacienţii cu COVID-19

Un proiect unic în România a fost implementat la Timişoara, în acestuia medicii de familie care monitorizează pacienţii cu COVID-19 având la dispoziţie toate informaţiile de care au nevoie, în cadrul unei platforme create la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din municipiu. Noul sistem de telemedicină va fi folosit în întreg judeţul Timiş.

Author: Alina Raducu luni 23 noiembrie 2020 , 17:13

Un sistem de telemedicină unic în România a fost dezvoltat pentru pacienţii cu COVID-19
Un sistem de telemedicină unic în România a fost dezvoltat pentru pacienţii cu COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este vorba despre un site care înglobează toate datele oamenilor care sunt diagnosticaţi cu coronavirus şi care au fost investigaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

În funcţie de stadiul în care este descoperită boala, pacienţii sunt încadraţi în anumite punctaje, astfel încât medicii de familie să poată administra cel mai bun tratament.

"Este un proiect menit să salveze vieţi. Suntem într-o situaţie diferită a pandemiei şi datorită numărului foarte mare de cazuri, nu o dată suntem nevoiţi să găsim un loc în ultima instanţă pentru pacienţi. Poate va veni momentul în care nu vom mai găsi acel loc şi atunci trebuie trataţi la domiciliu. Sunt şi foarte mulţi bolnavi care nu doresc să stea în spital, se decompensează şi ajung într-o stare foarte gravă în spital, unde de multe ori nu mai putem să îi salvăm.

Este un proiect cu spitalul în afara spitalului, pentru ca cei care nu doresc să stea în spital să beneficieze de o asistenţă similară celor din spital. Pentru asta avem nevoie de medicii de familie, care monitorizează zilnic aceşti pacienţi. Ei au nevoie de o îndrumare, am considerat că cea mai bună îndrumare este prin telemedicină. Mă bucur că medicii au acceptat să acceseze platforma. Pe baza datelor introduse ale pacienţilor care au ajuns la Babeş, se stabileşte stadiul bolii şi fac recomandări astfel încât medicului de familie îi va fi mai simplu să gestioneze situaţia”, a afirmat Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara, într-o conferinţă de presă.

Musta a spus că aplicaţia a fost donată unităţii medicale şi poate fi utilizată de către medici în mod gratuit

Pe platforma Pandemic Controler, fiecare medic de familie va avea acces doar la datele pacienţilor pe care îi are în îngrijire. Aici vor găsi informaţiile medicale ale bolnavilor, dar şi recomandări în privinţa tratamentului pe care trebuie aceştia să îl urmeze.

"Este vorba despre acei pacienţi care ajung la spital, sunt evaluaţi, ar avea nevoie de un pat şi acel pat nu există, dar ei sunt clasificaţi într-o formă medie, care poate să fie urmărită la domiciliu de către medicul de familie. Noi până acum am urmărit COVID pozitiv asimptomatici sau cu forme uşoare sau medii. Cei care ajung la spital sunt evaluaţi, încadraţi şi li se dă tratament, pentru a nu pierde timpul. Prin platformă, noi vom fi semnalizaţi legat de pacientul care a ajuns în această situaţie. Atunci, ca şi medic, preiau pacientul pentru tratament la domiciliu”, a declarat Elisabeta Spătaru, medic de familie.

Întrucât evoluţia bolii poate fi una bruscă, dacă simptomele se agravează, medicii stabilesc necesitatea acordării unui concentrator de oxigen pentru tratament la domiciliu, în funcţie de anumite punctaje calculate de platformă. Toată aparatură care va ajunge la bolnavi este achiziţionată exclusiv din donaţii primite de la firme ori simpli timişoreni.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

Citeste si: Un nou centru de testare pentru virusul COVID-19, de tip drive-thru, s-a deschis în zona de Nord a Capitalei

"Prin această aplicaţie medicii de familie pot accesa fişele pacienţilor care au trecut prin triajul şi realizarea probelor de la Spitalul de Boli Infecţioase, unde se fac analizele medicale. Medicii de familie primesc recomandări de tratament potrivit protocolului naţional. Medicii pot hotărî, dacă este nevoie de pulsoximetre sau concentratoare pentru pacienţi. Ne mobilizăm în aceste zile pentru a pune la punct o infrastructură cât de bună se poate pentru îngrijirea pacienţilor COVID. Proiectul are trei componente. Primăria a achiziţionat concentatoare de oxigen pentru spital, în al doilea rând, lucrăm cu societatea civilă pentru pulsoximetre şi concentratoare pentru pacienţi, să le folosească acasă, iar al treilea element este crearea unui spital virtual unde pacienţii beneficiază la domiciliu de cele mai bune îngrijiri. Asta este o colaborare între iniţiativa City Doctors, Spitalul Babeş şi medicii de familie care monitorizează la domiciliu pacienţii cu COVID cu forme medii. Este un proiect de telemedicină prin care creăm o legătură profesională şi digitală între Spitalul Babeş şi medicii de familie, o aplicaţie care se numeşte Pandemic Controler”, a mai adăugat primarul Dominic Fritz.

 

nr cuvinte: 826

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat a sunat panicat la 112 să reclame că o femeie străină e în patul lui. Ce au descoperit polițiștii la fața locului este de-a dreptul bizar- AUDIO- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si