Parcul natural Vânători-Neamţ este întins pe 30000 de hectare şi adăposteşte o gamă variată de animale sălbatice, multe dintre ele aflate în libertate. Acum aproape jumătate de secol, în 1970, aici au fost aduse din Polonia primele exemplare de zimbru, botezate Rarău, Roxana şi Raluca.

Folosiţi la filmările unor producţii cinematografice monumentale, precum ”Stefan cel Mare- Vaslui 1475”, zimbrii au fost afectaţi teribil de efortul depus, unul dintre ei murind de epuizare.

Iată cum este amintit incidentul în istoricul grădinii zoologice Dragoş Vodă, parte integrantă a parcului natural Vânători Neamţ.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”In anul 1975, la inceputul lunii august, toti cei 5 zimbri, satui de captivitate, reusesc sa rupa gardul subred al tarcului si ajung pe piscul Braileanca si in poiana Grajduri, unde consuma din belsug coaja de carpen, fag, frasin si chiar brad, sortimente care le lipseau in tarcuri. Dupa 3 saptamani au fost readusi cu mari dificultati in rezervatie. In acelasi an, la sfarsitul lunii august, moare femela Roxana, ca urmare a efortului la care a fost supusa cu ocazia filmarii secventelor de goana pentru filmul “Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”, cumulate cu efortul readucerii in tarcuri

si cu o boala mai veche”, notează administratorii domeniului în documentele oficiale. 

Filmul ”Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”, regizat de Mircea Drăgan, a apărut în 1975, distribuţia fiind foarte selectă: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Toma Dimitriu, Geo Barton, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruţ şi Florin Piersic. 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si