Vaccinul anti-COVID. Autoritățile sanitare combat informațiile false din mediul online

Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID a făcut o serie de precizări, cu privire la procedura de preparare şi administrare a vaccinului BioNTech-Pfizer, ca reacție la apariția unor informații "false şi înşelătoare" din mediul oline.

Author: Razvan Ilie marți 05 ianuarie 2021 , 21:15

Medicul Valeriu Gheorgita s-a vaccinat marți
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vaccinul anti-COVID.  Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 precizează că toate imaginile prezentate public de la vaccinările realizate până acum reprezintă procedura normală de preparare și administrare a vaccinului,

așa cum este recomandată de către producător, care presupune utilizarea a două tipuri de seringi: de volum mare, folosită doar pentru a extrage aerul în exces din fiola cu vaccin, și de volum mic, utilizată la administrarea vaccinului.

Citeste si: Cel mai mare număr de români vaccinați de până acum a fost înregistrat marți, 5 ianuarie

Conform unui comunicat transmis marți seara, vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie diluat cu 1,8 mililitri de ser fiziologic folosind o seringă de volum mare. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce la creşterea presiunii, iar pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeaşi seringă de volum mare, să fie extraşi din fiolă 1,8 mililitri de aer.

Cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii, precizează Comitetul naţional pentru coordonarea vaccinării anti-COVID.

Citeste si: VIDEO- Vaccinarea românilor începe mai devreme din cauza unui medic

Detalii tehnice despre administrarea vaccinului

Astfel, după egalizarea presiunii, din flacon se extrage, pe rând, cu seringi diferite de volum mic (seringi de administrare) câte o doză de 0,3 mililitri.

Administrarea propriu-zisă a vaccinului se face cu o seringă separată, de volum mic (seringa de administrare menţionată), necesară pentru a putea măsura corect cei 0,3 mililitri aferenţi unei doze. Aceasta este doza administrată intramuscular fiecărei persoane.

Seringa utilizată pentru administrare nu este în niciun caz goală, subliniază Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID, menţionând că, după administrarea vaccinului unei persoane, seringa de administrare se aruncă.

Precizările vin ca urmare a răspândirii în mediul online a unor conținuturi care susțin că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat.

" Conţinuturile care s-au răspândit în mediul online susţin, în mod fals şi înşelător, că în seringa de volum mare s-ar extrage, de fapt, vaccinul diluat din fiolă pentru a fi aruncat. Repetăm: cu seringa de volum mare este extras doar aerul în exces pentru egalizarea presiunii. După extragerea aerului, în fiola de vaccin rămân dozele care se extrag apoi în vederea administrării (câte 0,3 mililitri/administrare)", se subliniază în comunicatul citat.

Cel mai mare număr de români vaccinați de până acum a fost înregistrat marți, 5 ianuarie

În România au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19 puțin peste 41.600 de persoane, dintre care 16.100 au primit serul numai în cursul ultimelor 24 de ore. Este un „record” înregistrat de când a început campania, la 27 decembrie, dar este totuși încă departe de ținta asumată de autorități: o medie de 20.000 de vaccinări pe zi.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Vaccinării Anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 16.101 persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Potrivit unui comunicat transmis marţi, 5 ianuarie, până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 41.609 de persoane.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si