Vaccinurile​ Pfizer, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor cu boli autoimune

Vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor care suferă de boli autoimune, scrie Ministerul Sănătății într-o postare pe Facebook. Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina în etapa a II-a.

Author: Andreea Stoica sâmbătă 06 februarie 2021 , 16:56

Vaccinurile​ Pfizer, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor cu boli autoimune
Vaccinurile​ Pfizer, Moderna și AstraZeneca pot fi administrate persoanelor cu boli autoimune
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înainte de vaccinare, se recomandă ca pacienții cu boli autoimune să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat. Acest lucru este important în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii.

Pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala autoimună nu este într-un puseu evolutiv.

Eficiența și siguranța vaccinului anti-COVID

Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19. Acest lucru este cu atât mai important pentru pacienții care prezintă și alte boli asociate.

Citeste si: COVID-19: Un singur judeţ din România, în scenariu roşu

Până acum nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune, deși această categorie de pacienți a fost eligibilă să participe în studiile clinice.

Citeste si: Bilanţ coronavirus 6 februarie 2021: Câte cazuri noi s-au raportat în ultimele 24 de ore?

La acest moment, nu există date care să indice probleme de siguranță pentru pacienții cu boli autoimune la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca deoarece cele trei vaccinuri au un mecanism de acțiune bazat pe ARN mesager sau vector viral nereplicativ și nu cauzează infecția COVID-19.

Citeste si: Vaccinul AstraZeneca a ajuns în România


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si