Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare cu Astra Zeneca

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a declarat că cei care s-au vaccinat cu lotul AstraZeneca venit în țară nu au de ce să se teamă, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate persoanelor din alte țări. El a mai precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate.

Author: Catalina Popa vineri 12 martie 2021 , 15:01

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Activitatea de vacinare continuă

“Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge și pot cauza consecințe medicale în funcție de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856 cât și cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri.

Din punct de vedere statistic, ca și în populația generală nevaccinată, există probabilități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare, neurologice. În România, principala cauză de mortalitate este reprezentă de afecțiunile cardiovasculare.

Din toate aceste motive și având în vedere frecvența acestor evenimente raportate, centralizat la nivel european, nu arată o incidență mai crescută decât se întâmplă în mod obișnuit în rândul populației. Nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate.

Citeste si: Germania a anunțat ce decizie a luat în privința vaccinului AstraZeneca

Citeste si: Un primar din România s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Ce a pățit bărbatul ulterior

Citeste si: Campania de vaccinare în România. Ce se întâmplă cu serurile de la Astra Zeneca

Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, luăm legătura cu medicul de familie sau serviciul de urgență, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiță, la Digi24.

“Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot.

Activitatea de vacinare continuă”, a mai spus acesta.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si