Valul 5 al pandemiei lovește țara decimată de COVID. Virusul Delta a pus capac

Prima țară care se confruntă cu valul 5 al pandemiei este Iranul, iar riscurile unei catastrofe sanitare sunt mai mari acum decât niciodată, din cauza "invaziei" virusului dublu mutant Delta, importat din India.

Author: Razvan Ilie duminică 04 iulie 2021 , 12:39

Covid-19 a ucis peste 84.000 de persoane din peste 3,2 milioane infectate în Iran[Sursa foto: Hindustan Times]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Valul 5 al pandemiei. Iranul este în pragul celui de-al cincilea val de infecții Covid-19 în condițiile în care varianta Delta, cea mai contagioasă tulpină identificată până acum

și prezentă în cel puțin 85 de țări, a fost semnalată în țara islamică. Pe 5 mai au fost confirmate trei cazuri de infectare cu această tulpină în provincia centrală Qom, informează The Guardian.

Citeste si: Vaccinare obligatorie pentru toți cei care au peste 18 ani! Prima țară care a adoptat legea

Citeste si: Primul vaccin anti-COVID "made in India". Ce protecție oferă împotriva tulpinii Delta

Președintele Iranului se teme de o "catastrofă"

Însuși președintele Iranului, Hassan Rouhani, și-a exprimat temerea despre posibila catastrofă într-o întâlnire a grupului de lucru antivirus al țării.

Covid-19 a ucis peste 84.000 de persoane din peste 3,2 milioane infectate în Iran, potrivit cifrelor oficiale, autoritățile recunoscând că datele nu iau în considerare toate cazurile.

Citeste si: VIDEO| Două decese provocate de mutația Delta a virusului Sars-Cov-2, în România

Ministerul Sănătății iranian a clasificat drept „roșie”- cea mai înaltă categorie pe scara riscului de coronavirus – zona capitalei Teheran, precum și alte nouă orașe din provincia cu același nume. Provinciile sudice și sud-estice Fars, Hormozgan, Kerman și Sistan-Balucistan sunt, de asemenea, clasificate în prezent ca „roșii”.

Hassan Rouhani, și-a exprimat temerea despre posibila catastrofă într-o întâlnire a grupului de lucru antivirus al țării[Sursa foto: Hindustan Times]

Restricții în zonele ROȘII din Iran

În zonele roșii, toate magazinele trebuie să rămână închise, cu excepția celor considerate esențiale, inclusiv magazinele alimentare și farmaciile. Autoritățile din provincia Sistan-Baluchistan au interzis călătoriile în Pakistan până la o notificare ulterioară, deși mărfurile transportate pe cale rutieră vor fi permise.

Alireza Raisi, purtătorul de cuvânt al grupului de lucru anti-virus, a cerut „controale stricte ale granițelor țării”, în special în cele din partea de est a Iranului.

Citeste si: Tulpina Delta se transmite comunitar în România

Două vaccinuri "made in Iran"

Sugrumată de sancțiunile SUA, care au făcut dificil transferul de bani către firme străine, Iranul declară că se luptă să importe vaccinuri pentru cei 83 de milioane de locuitori ai săi. Peste 4,4 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin Covid, în timp ce doar 1,7 milioane s-au vaccinat cu ambele doze, a susținut ministerul sănătății.

„Dacă vrea Dumnezeu, situația se va îmbunătăți în ceea ce privește vaccinările începând de săptămâna viitoare”, a spus Rouhani. Autoritățile din Iran au aprobat utilizarea de urgență a două vaccinuri produse local.

Citeste si: OMS, anunț despre al treilea val Sars-COV-2: „Situația evoluează rapid"

Liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, a primit prima doză de vaccin pe 25 iunie, a anunțat biroul său pe Twitter.

„Trebuie să respectăm  toate regulile pe care le-am emis pentru zonele roșii și alte zone afectate de virus, a spus Rouhani, subliniind că „dacă liniile directoare sunt puse sub semnul întrebării sau nu sunt respectate, vom avea o problemă”.

Citeste si: Vaccinul care protejează împotriva virusului dublu mutant Delta

Rouhani, un politician moderat, se află în ultimele săptămâni ale președinției sale, putând avea cel mult două mandate consecutive. În ultima vreme acesta a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia. El va fi înlocuit în august de clericul ultraconservator și fostul șef al justiției Ebrahim Raisi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si