Vara anului 2022, cea mai periculoasă din istoria lumii. Peste 20.000 de persoane au murit în vestul Europei din cauza valurilor de căldură

Efectele încălzirii globale ies în evidență mai mult decât oricând. Vara anului 2022 nu a fost una ca oricare alta, înregistrându-se temperaturi record care au făcut ravagii în vestul Europei.

Author: Ana-Maria Costea joi 24 noiembrie 2022 , 17:45

Vara anului 2022, cea mai periculoasă vară din istoria lumii. Peste 20.000 de persoane au murit în vestul Europei din cauza valurilor de căldură

Vara anului 2022, cea mai periculoasă vară din istoria lumii. Peste 20.000 de persoane au murit în vestul Europei din cauza valurilor de căldură

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Peste 20.000 de persoane au murit în Europa de Vest în vara anului 2022. 

Potrivit The Guardian, vara aceasta a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată, fiind atinse temperaturi care teoretic ar fi imposibile fără perturbarea climei.

Citește și: Pământul se îndreaptă către o încălzire globală de 2,4 grade Celsius până în 2100. Ce se va întâmpla cu populația

Efectele încălzirii globale sunt agresive

Oamenii de știință au analizat diferența dintre numărul de decese care s-au înregistrat în realitate și numărul de decese estimat pe baza tendințelor istorice. Totuși analiza efectuată nu estimează în mod specific decesele legate de căldură, însă numărul deceselor a fost, în medie, mai mare în zilele de caniculă decât în cele fără temperaturi excesive.

Este de menționat că au fost excluse decesele din cauza Covid-19.

Astfel, vara anului 2022 a fost cea mai călduroasă din istorie, potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice. Analiza efectuată de grupul de oameni de știință de la World Weather Attribution vine cu un verdict, anume că astfel de temperaturi ridicate ar fi fost imposibile fără criza climatică. Aceeași analiză confirmă că, pe măsură ce planeta se încălzește, valurile de căldură viitoare vor fi mai frecvente și mai intense.

Citește și: Garda de Mediu trage un semnal de alarmă! Unii români riscă amenzi de până la 10.000 de lei

Încălzirea globală are drept cauze arderea combustibililor fosili, distrugerea pădurilor și alte activități umane care dăunează Pământului. În acest sens, Agenția Internațională a Energiei a recomandat anul trecut ca, începând cu anul 2022, să nu mai fie inițiată nicio nouă exploatare de gaz, petrol, ori cărbune, asta dacă lume ar vrea să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade celsius.

Societatea este nevoită, totuși, să se adapteze la temperaturile extreme pe termen lung. Acest lucru presupune proiectarea unor locuințe, unități de învățământ și spitale, care să aibă o bună ventilație și să prevină supraîncălzirea. Este recomandată și sporirea spațiilor verzi și a parcurilor din orașe, conform experților.

Citește și: E oficial! WC-urile din fundul curții vor fi interzise prin lege. Amenzile sunt uriașe

Mii de decese raportate din cauza temperaturilor prea ridicate

Vara aceasta, temperaturile au depășit 40 de grade celsius în Londra, în sud-vestul Franței termometrele au ajuns la 42 grade celsius, iar la Sevilla, Cordoba și în Spania, au fost înregistrate temperaturi record de 44 grade celsius.

În Anglia și Țara Galilor, între 1 iunie și 7 septembrie s-au înregistrat 3.271 de decese în plus, conform Oficiului Național de Statistică, adică cu 6,2% mai mult decât media pe 5 ani.

În Franța au fost raportate 10.420 de decese în timpul lunilor de vară, potrivit statisticilor publicate de Santé Publique France, agenția guvernamentală de sănătate. Decesele au fost cu 20% mai multe în regiunile în care fuseseră emise alerte roșii de temperaturi extreme.

Citește și: Corupția bate încălzirea globală. Cum a ajuns România să fie pe locul al doilea în UE la incendii de vegetație: „Este un caz unic în Europa”| EXCLUSIV


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si