Noile schimbări climatice din acest deceniu duc la o încălzire globală cu 2,4 grade Celsius. Este o țintă la care s-au angajat în 2015 țările semnatare ale Acordului climatic de la Paris, scrie BBC News.

Citeste si: Unul dintre astronauții de pe misiunea Apollo 11 a murit

Climate Action Tracker (CAT) a declarat marți că promisiunile țărilor care participă la summitul ONU de la Glasgow de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 vor permite în continuare Pământului să se încălzească cu mult peste obiectivele climatice

ale ONU stabilite până în 2100.

Citeste si: Incredibil. Inima astronauților se micșorează cu până la 30% în timpul misiunilor spațiale

Conform specialiștilor, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta vor fi în continuare de două ori mai mari decât este necesar pentru a menține creșterea temperaturii sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Ce se va întâmpla cu Terra până în 2025

În urmă cu doar câteva luni, Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a întocmit un raport în care sugera că până în 2025 există o probabilitate de 40% ca temperatura globală să fie cu 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelul înregistrat în perioada preindustrială. Conform WMO, acesta este primul prag critic de temperatură stabilit în urma Acordului de la Paris, din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade Celsius.

Practic, „şansele” ca acest prag să fie atins în următorii 4 ani s-au dublat, după ce în urmă cu 10 ani în urmă această probabilitate era de doar 20%.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultimul mesaj cutremurător lăsat de Ana-Maria, soția lui Gabriel Vasiliu de la „Puterea dragostei”, înainte să fie ucisă cu sânge rece! Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc: „Doamne ferește”- wowbiz.ro

Citeste si: Prințesa din Dubai șochează din nou după ce a divorțat pe rețelele sociale și face un nou anunț pe Instagram- antena3.ro

Citeste si: Nostradamus despre 2021. Ce se va întâmpla după pandemia de coronavirus în România

„Ne apropiem de pragul de 1,5 grade- încă nu am ajuns acolo, dar suntem aproape”, a declarat la începutul verii meteorologul Leon Hermanson.

Totuși, o depăşire pe durata unui singur an a pragului de 1,5°C nu va însemna, automat, un eşec al Acordului de la Paris. Acest acord încearcă menţinerea sub control a încălzirii globale pentru o perioadă de mai mulţi ani, nu doar unul singur.

pamantul-se-indreapta-catre-o-incalzire-globala-de-2-4-grade-celsius-pana-in-2100-ce-se-va-intampla-cu-populatia

Ce se va întâmpla cu Pământul peste zeci de ani?!

[Sursa foto: PixaBay]

„Prognoza reprezintă o veste care ne spune încă o dată că acţiunile împotriva schimbărilor climatice sunt până în acest moment total insuficiente şi că trebuie, de urgenţă, să reducem la zero emisiile de gaze cu efect de seră pentru a opri încălzirea globală”, a transmis la rândul său, Joeri Rogelj, cercetător la Institutul Grantham al Colegiului Imperial din Londra.

Citeste si: A nins în România în prima zi de toamnă! Temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius VIDEO

Citeste si: VIDEO Alin Oprea, despre durerea de a crește fără tată. Cât de tristă a fost copilăria artistului? „Eram mândru de rolul de tată care mi se dădea mie.”- kfetele.ro

Citeste si: Peter Renaday și-a dat ultima suflare la vârsta de 89 de ani. Ce i-a adus sfârșitul starului din „Țestoasele Ninja”- radioimpuls.ro

Citeste si: Sondaj CNN. Cine a câștigat dezbaterea Trump-Harris în opinia americanilor care au urmărit confruntarea- antena3.ro

Conform climatologului Ed Hawkins de la universitatea Reading, pragul de 1,5 grade a fost depăşit în două luni din anul 2016.

„Odată cu încălzirea climatică, vom avea mai multe luni cu creştere de peste 1,5 grade, apoi un an, apoi doi-trei ani la rând şi, în cele din urmă, fiecare an”, a spus Hawkins. Cercetătorul a mai adăugat că valoarea de 1,5 grade Celsius nu trebuie însă privită ca un „număr magic pe care trebuie să-l evităm”. „Nu chiar ca o prăpastie, ci mai degrabă o pantă pe care deja ne aflăm”, a transmis Hawkins.

Seria celor mai calzi ani a început în 2015, primul an când temperatura globală a aerului a depășit cu 1 grad Celsius perioada preindustrială (1850-1900).


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si