Vârstă de pensionare bărbați 2023. Când se iese la pensie?

Vârstă de pensionare bărbați 2023. În situația în care a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limita de vârstă poate fi atinsă la atingerea vârstei standard de pensionare. Iată care este vârsta de pensionare pentru bărbați în anul 2023!

Author: Alexandra Bercea joi 12 ianuarie 2023 , 15:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vârstă de pensionare bărbați 2023. În acest moment, pensiile din România sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Legislația actuală trebuia înlocuită în urmă cu câțiva ani, dar Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost amânată din nou, pentru 2024.

Vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii. În acest sens, putem știi cine poate ieși la pensie anul acesta.

În cazul în care îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie.

Vârstă de pensionare bărbați 2023. Când se iese la pensie?

Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani

În cazul pensionării bărbaților, lucrurile nu sunt complicate. Aceștia se vor putea pensiona în 2023 dacă împlinesc 65 de ani în acest an. De asemenea, cei care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal, pot ieși, de asemenea, la pensie.

Care sunt excepțiile cu privire la pensionare?

Există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Ce nivel va avea punctul de pensie în 2023?

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „E cadavru viu!” Ionuț este în comă, după ce s-a dus la medic cu o durere de măsea- wowbiz.ro

Există trei scenarii pentru creșterea pensiilor.

Primul scenariu arată o creștere a pensiilor de 8%, cel de al doilea scenariu – o majorare de 10%, iar a treia variantă este o creștere a pensiilor cu rata inflației din prezent, adică un procent de 15%.

Scenariul 1: majorare pensii cu 8% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.712 lei, creștere cu 126 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.080 de lei, creștere cu 80 de lei.

Citeste si: VIDEO- Rata inflației crește în continuare, salariile românilor scad

Scenariul 2: majorare pensii cu 10% – valoarea punctului de pensie ar ajunge la 1.744, creștere cu 158 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.100 de lei, creștere cu 100 de lei.

Scenariul 3: majorare pensii cu 15% – valoarea punctului de pensie ar ajunge 1.823 de lei, creștere cu 237 de lei – pensia minimă ar ajunge la 1.150 de lei, creștere cu 150 de lei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si