Vârstă de pensionare femei 2023. Femeile care se află în câmpul muncii și care doresc să se pensioneze în anul 2023 trebuie să știe că există câteva aspecte și condiții pe care să le îndeplinească pentru a putea ieși la pensie.

Vârstă de pensionare femei 2023.

Vârstă de pensionare femei 2023. Când se iese la pensie?

[Sursa foto: PixaBay]

Care este vârsta de pensionare pentru femei în 2023?

Dacă nu este vorba despre pensionare anticipată sau din motive medicale, pensionările la limita de vârstă prevăd anumite condiții prin care femeile care au împlinit vârsta dar și celelalte aspecte prevăzute de lege pot ieși la

pensie.

Potrivit celor prevăzute în Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

Femeile pot ieși la pensie dacă au vârsta de 63 de ani, dar dacă doresc mai pot munci legal până la 65 de ani, spune legea. 

Citește și: Persoane care nu vor mai plăti impozitele. Cine beneficiază de acest lucru

Este important de știut că pensionarea poate avea loc și mai devreme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

„Se vor putea pensiona în 2023 cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare: cel puțin 15 ani munciți legal (…) Asemenea bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare … dacă au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada de timp lucrată astfel”, potrivit avocatnet.ro.

„În sistemul public de pensii, plata pensiei se face lunar.

Pensia se plătește personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredințat ori i s-a dat în plasament copilul urmaș sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială”, mai prevede legea.

Vârstă de pensionare femei 2023.

Vârstă de pensionare femei 2023. Când se iese la pensie?

[Sursa foto: PixaBay]

Pensii mai mari din ianuarie 2023. Pensionarii primesc ajutoare sociale

De la 1 ianuarie 2023, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.586 la 1.785 lei. Este o creștere cu 12,5 procente a tuturor pensiilor, inclusiv cele de lux sau pensiile speciale. 

Creșterile cele mai mari vor fi pentru pensionarii de lux, de 22,5% (creșterea standard plus neplata CAS de 10%). Persoanele care au pensii mai mari de 4.000 lei nu pot fi obligate să plătească contribuții la sănătate, după cum a hotărât recent Curtea Constituțională legat de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021.

În decembrie 2022 aproape 200.000 de persoane au încasat pensii mai mari de 4.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice. Dintre aceștia 108.741 de persoane au încasat sume cuprinse între 4.001 și 5.000 de lei și 91.230 pensii de peste 5.000 de lei.

Citește și: Prețul unui coș de cumpărături a crescut enorm în luna ianuarie. 2023 a venit cu multe scumpiri la pachet

Prin bugetul pe anul viitor, indemnizația socială pentru pensionari este stabilită la 1.125

lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei, în funcţie de veniturile lunare realizate, astfel:

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 25 octombrie 2024: Berbecii sunt hotărâți să își facă ordine în viață. Scorpionii se confruntă cu probleme de sănătate - radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

- în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

- în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv; în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv.  

Potrivit acestuia, Poşta Română a depus toate eforturile pentru a distribui banii pensionarilor într-un timp cât mai scurt şi a finalizat, cu trei zile înainte de termenul comunicat iniţial, anul trecut, distribuirea drepturilor băneşti.

Citește și: Anunț de la Guvern despre ajutoarele sociale. Unii românii primesc 10.000 de lei pentru nevoile imediate 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si