Veste proastă despre noua strategie de înmulțire a coronavirusului. Ce este mutația 614

Noile mutații ale virusului SARS-COV-2 îi îngrijorează pe oamenii de știință. Pentru a reuși să se stabilizeze și să se replice eficient în organismul uman, noul coronavirus și-a schimbat strategia, spun biologii.

Razvan Ilie, marți 27 octombrie 2020 , 12:22

Noi informații despre strategia noului virus de replicare și răspândire
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De când noul coronavirus și-a început avansul amenințător în Wuhan, China, în decembrie 2019 și apoi în întreaga lume, virusul SARS-CoV-2 a adoptat strategia „orice funcționează” pentru a-și asigura replicarea și răspândirea în lume.

Într-un nou studiu publicat în Evolutionary Bioinformatics, cercetătorii și studenții de la Universitatea din Illinois arată că virusul își îmbunătățește tactica care îl poate face mai stabil și percutant.

Citeste si: Fiul lui Gabriel Oprea e extaziat că tatăl său candidează la alegerile parlamentare: „Ești cel mai corect, plin de ambiție om pe care îl cunosc și un model pentru mine!”

Un grup de studenți la bioinformatică și biologia sistemelor din Illinois a urmărit rata mutației în "proteomul" virusului - setul de proteine codificate de material genetic - de-a lungul timpului, începând cu primul genom SARS-CoV-2 apărut în ianuarie și care se încheie cu 15.300 de genomi mai târziu, în mai.

Mutații în serie, pentru adaptarea la mediul-gazdă

Echipa a descoperit că în unele regiuni virusul se îndepărtează activ de forma inițială prin noile mutații, indicând adaptarea continuă la mediul gazdă. Dar rata mutațiilor din alte regiuni a prezentat semne de încetinire, care se păstrează în jurul versiunilor unice ale proteinelor-cheie.

"Este o veste proastă. Virusul se schimbă și se schimbă, dar păstrează lucrurile care îi sunt cele mai utile sau interesante pentru el însuși", spune Gustavo Caetano-Anolles, autorul principal al studiului și profesor de bioinformatică la Departamentul de Științe din Universitatea din Illinois.

Citeste si: Poluarea din atmosferă ar putea creşte cu 15% mortalitatea din cauza COVID-19

Informații utile pentru dezvoltare unui tratament anti-Covid19

Un aspect important subliniat de oamenii de știință: stabilizarea anumitor proteine ar putea fi o veste bună pentru tratamentul COVID-19.

Ce spune unul dintre autorii studiului, Tre Tomaszewski, doctorand la Școala de Științe ale Informației din Illinois: „În dezvoltarea vaccinului, de exemplu, trebuie să știi la ce se atașează anticorpii. Noile mutații ar putea schimba totul, inclusiv modul în care sunt construite proteinele, forma lor. O țintă de anticorp s-ar putea afla la suprafața unei proteine, dar și ascunsă în interiorul acesteia și nu mai poți ajunge la ea. Știind ce proteine și structuri se lipesc în jur poți oferi informații importante pentru vaccinuri și alte terapii".

Echipa de cercetare a documentat o încetinire generală a ratei mutației virusului începând cu luna aprilie, după o perioadă inițială de schimbare rapidă. 

"Forma inițială a virusului abia mai poate fi găsită"

"Proteina spike a fost o proteină complet diferită la început decât este acum. Abia mai poți găsi acea versiune inițială acum", spune Tomaszewski.

Proteina spike, care este organizată în două domenii principale, este responsabilă pentru atașarea la celulele umane și ajută la injectarea materialului genetic al virusului, ARN, în interiorul celulei umane pentru a fi reprodus.

Mutația 614 rupe o legătură importantă între subunități proteice din celulă. Mutația 614 a fost asociată cu o creștere a încărcăturii virale și o infectivitate mai mare, fără niciun efect asupra severității bolii.

Cu toate acestea, într-un alt studiu, mutația a fost legată de rate mai mari de mortalitate. Tomaszewski spune că, deși rolul său în virulență necesită confirmare, mutația mediază clar intrarea în celulele gazdă și, prin urmare, este esențială pentru înțelegerea transmiterii și răspândirii virusului. 

"Din anumite motive, acest lucru ajută virusul să-și crească răspândirea și infectivitatea la intrarea în gazdă. Altfel mutația nu ar fi păstrată", explică și Caetano-Anolles. 

Sursa: News-Medical.net


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si