Vestea cea mai așteptată despre economia României. "Sunt semne bune"

Economia României a crescut în trimestrul al treilea al acestuia an, comparativ cu trimestrul anterior, dar în scădere cu trimestrul similar al anului trecut

Author: Razvan Ilie vineri 13 noiembrie 2020 , 10:22

Economia României a crescut în trimestrul al treilea al acestuia an, comparativ cu trimestrul anterior, dar în scădere cu trimestrul similar al anului trecut
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Produsul Intern Brut al României a crescut cu 5,6% în trimestrul 3, pe seria ajustată sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 economia a scăzut cu 6%, atât pe seria brută cât şi pe

seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citeste si: Cel mai scump produs de Black Friday. E redus de la 283.000 euro la un preț uluitor de...

În trimestrul III 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6%. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 4,6%, arată datele semnal prezentate de INS.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

Citeste si: Florin Cîțu, despre creșterea taxelor: "Este o manipulare ordinară"

Premierul Orban: "Sunt semne bune"

Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că economia a crescut în al treilea trimestru.

Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

"Avem confirmarea că în trimestrul 3 a crescut economia și de aici pornim fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare", a spus Cîțu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că sunt semne bune. "Sigur, nu trebuie să fim excesiv de optimiști, dar e clar că avem un trend de revenire", a mai spus Orban.

Economia, afectată de dificultăţile create de criza pandemică 

Estimările "semnal" precum şi cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.

"Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai multposibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei", arată datele INS.

Citeste si: „Eu nu aș avea voie să mă recăsătoresc?” Îndrăgita artistă, pregătită să îmbrace iar rochia de mireasă! Cine este, de fapt, iubitul Savetei Bogdan- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul tranșant al lui Pique după despărțirea de Shakira și tot scandalul separării care a făcut înconjurul lumii: "Nu imi voi irosi banii să îmi spăl imaginea!"- radioimpuls.ro

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, economia României în trimestrul III 2020 a înregistrat o scădere cu 6%. În perioada ianuarie-septembrie 2020, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2019, Produsul Intern Brut a scăzut cu 5,1%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilorde volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul II 2020, publicată în comunicatul de presă din 9 octombrie 2020. Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%.eriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si