Vești bune: Medicament pentru Alzheimer, aprobat în SUA

Premieră în Statele Unite ale Americii, după ce autoritatea pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat un controversat tratament pentru Alzheimer, primul medicament pentru această boală din ultimii 20 de ani și prima terapie din America pentru încetinirea evoluției bolii.

Author: Andreea Bolocan marți 08 iunie 2021 , 08:54

SUA a aprobat un nou tratament pentru Alzheimer FDA
SUA a aprobat un nou tratament pentru Alzheimer[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Autoritățile de reglementare din Statele Unite au aprobat primul tratament nou pentru boala Alzheimer din ultimii 20 de ani, iar acesta ar putea fi folosit în Europa în următorii ani.

Medicamentul pe nume Aducanumab, țintește cauza principală a Alzheimerului, cea mai frecventă formă de demență, mai degrabă decât simptomele sale, relatează BBC.

Organizațiile caritabile au salutat vestea unei noi terapii pentru această afecțiune. Dar oamenii de știință sunt împărțiți cu privire la potențialul impact din cauza incertitudinii asupra rezultatelor studiului. 

Citeste si: Țara care a descoperit  cazuri de miocardită în rândul tinerilor vaccinați cu serul Pfizer

În România în anul 2019, erau diagnosticați 300.000 de bolnavi cu Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați, potrivit unui studiu.

Ce este, de fapt, Aducanumab

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat faptul că există „dovezi substanțiale conform cărora Aducanumabul reduce plăcile de proteine beta-amiloide din creier ” și că acest lucru „ar putea să prezică beneficii importante pentru pacienți”.

Astfel, Aducanumab țintește amiloidul, o proteină care formează aglomerări anormale în creierul persoanelor cu Alzheimer și care poate deteriora celulele și declanșa demența, inclusiv probleme de memorie și gândire, probleme de comunicare și confuzie.

Medicament pentru Alzheimer[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu versus cămin de bătrâni

Aducanumab este un medicament controversat

În luna martie a anului 2019, studiile internaționale în stadiu avansat cu Aducanumab, realizate pe 3.000 de pacienți, au fost oprite atunci când analizale au arătat că medicamentul, administrat sub formă de perfuzie lunară, nu a reușit să încetinească deteriorarea memoriei și a problemelor de gândire mai mult decât un placebo.

După puțin timp, tot în anul 2019, producătorul american Biogen a analizat mai multe date și a concluzionat că medicamentul a funcționat, atâta timp cât a fost administrat în doze mai mari. Compania a mai spus că medicamentul a încetinit semnificativ declinul cognitiv.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si