Testele de anticorpi COVID-19 - cea mai sigură modalitate de a vă evalua starea de sănătate

Dacă ați avut deja COVID-19 sau dacă v-ați vaccinat împotriva acestei boli, probabil vreți să aflați dacă organismul dumneavoastră a dezvoltat un răspuns imun la o posibilă nouă infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Author: Mircea Pop vineri 28 mai 2021 , 10:26

Testele de anticorpi COVID-19 - cea mai sigură modalitate de a vă evalua starea de sănătate
Testele de anticorpi COVID-19 - cea mai sigură modalitate de a vă evalua starea de sănătate
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Modalitatea cea mai sigură de a afla care este statusul imun al organisumului dumneavoastră este efectuarea unui test de anticorpi.

Ce sunt testele de anticorpi COVID-19?

Testele de anticorpi COVID-19, numite și teste serologice, sunt teste de sânge prin care se determină dacă organismul a dezvoltat anticorpi în urma infectării cu virsul SARS CoV-2 sau după vaccinarea anti-COVID. Este de preferat să se facă aceste teste dacă: v-ați vindecat de COVID-19; ați avut simptome asociate cu COVID-19 dar nu ați făcut testul RT-PCR; v-ați vaccinat și doriți să verificați eficacitatea vaccinului. Este recomandabil ca, în cazul în care ați avut sau credeți că ați avut COVID-19, testul de anticorpi să se facă după trei săptămâni de la debutul simptomelor. În cazul vaccinului, testul de anticorpi ar trebui făcut la 10 zile după rapel.

Câte tipuri de teste de anticorpi COVID-19 există?

În acest moment există două tipuri principale de teste care măsoară prezența anticorpilor COVID-19 în organism, și anume anticorpii împotriva proteinei N (nucleocapsidă) și anticorpii anti-Spike sau anticorpi neutralizanți, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să afecteze celula umană.

Testul IgM/ IgG caltitativ- determină prezența sau absența anti-proteinei N (nucleocapsida), care indică dacă organismul a fost deja infectat cu COVID-19 și dacă a dezvoltat un răspuns imun la această boală. Acest tip de test nu indică însă și numărul anticorpilor detectați (titrul). Acest test este indicat pentru persoanele care au suferit deja de COVID-19 și s-au vindecat, dar și pentru cine a avut simptomele specifice pentru COVID-19, dar nu au făcut testul RT PCR pentru a-și confirma diagnosticul.

Citeste si: Agenţia Europeană a Medicamentului va da verdictul în privința vaccinării minorilor. România va vaccina „cât mai repede” copiii cu vârste între 12-15 ani

Testul de Anticorpi Neutralizanți SARS CoV-2 cantitativ- acest test se efectuează după ce persoana s-a vindecat de Covid-19 sau după vaccinare. Acest test determină nu doar prezența anticorpilor în organsim, dar și numărul lor (titrul). Așadar, prin acest test se face o evaluare cantitativă a răspunsului imun dezvoltat de organism după boală sau după vaccinare. Trebuie menționat că, de obicei, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 dezvoltă un număr mult mai mare de anticorpi (titru) decât cei prezenți în organismul unei persoane care s-a vindecat de COVID-19.

De ce sunt necesare testele de anticorpi?

Testele de anticorpi determină dacă organismul a dezvoltat un răspuns imun în urma infectării cu SARS-CoV-2 sau a vaccinării. De asemenea, este foarte probabil ca persoanele care s-au vindecat de COVID-19 să dezvolte anticorpi. Ele sunt eligibile pentru donarea de plasmă convalescentă, un produs de sânge care îi poate ajuta pe pacienții cu forme severe de COVID-19. Trebuie menționat că imunitatea conferită prin vaccin sau după vindecare este temporară. Până în prezent, studiile nu au putut stabili cu exactitate perioada până la care organismul este imun împotriva COVID-19, chiar dacă a dezvoltat anticorpi post-vindecare sau după vaccin. De acceea, este recomandată testarea periodică a prezenței și numărului de anticorpi în organism, pentru o mai bună monitorizare a stării de sănătate și, în special, a răspunsului imun la COVID-19.

Citeste si: Ioana Mihăilă a vorbit despre valul patru al pandemiei. Ce a transmis ministrul Sănătății

În laboratoarele medicale Donald Medical se fac atât testul calitativ cât și testul cantitativ de anticorpi COVID-19. Testarea este cea mai sigură metodă de a afla care este statusul imun al organismului în fața virusului SARS-CoV-2.

Citeste si: Bilanț coronavirus 27 mai 2021. Au fost înregistrate 307 cazuri noi de COVID-19


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si