Vești proaste pentru români din 1 ianuarie: se scumpesc carburanții, leul se depreciază în fața euro

Vești proaste din punct de vedere financiar pentru români. Prima zi din anul 2022 vine cu noi scumpiri, care vor avea un posibil efect de domino în economie. De asemenea, analiștii economici previzionează o depreciere importantă a leului în fața monedei europene.

Author: Sorin Negru miercuri 29 decembrie 2021 , 16:46

În ultimele săptămâni, chiar luni, benzina şi motorina s-au mai ieftinit față de cotațiile din vară și toamnă. Din păcate, trendul este unul de scumpire în acest moment, din cauza noilor valori la accize.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În prima zi a anului 2022, intră în vigoare o nouă valoare a accizelor percepute de stat, astfel încât carburanții se vor scumpi aproape sigur. De la 1 ianuarie, benzina se va scumpi cu 7,7 bani pe litru, iar motorina cu 7 bani pe litru.  

Citeste si: VIDEO| Scumpirile ne fac prea săraci ca să ne permitem Sărbătorile

Noi scumpiri la benzină și motorină din 1 ianuarie 2022

În ultimele săptămâni, chiar luni, benzina şi motorina s-au mai ieftinit față de cotațiile din vară și toamnă. Din păcate, trendul este unul de scumpire în acest moment, din cauza noilor valori la accize.

Dacă în acest moment plătim în medie 6,08 lei pe litrul de benzină, de la 1 ianuarie vom plăti 6,16 lei. În ceea ce privește motorina, în acest moment plătim 6,03 lei/litrul, însă după 1 ianuarie 2022 vom da 6,10 lei.

Citeste si: Calendar 2022- Zile libere legale pentru români. Care va fi cea mai lungă vacanță?

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Analiștii economici se așteaptă ca până la finalul lui 2022 benzina și motorina să se apropie de prețul de 7 lei, potrivit Antena 3. De vină pentru aceste scumpiri ar fi consumul mare după repornirea economiilor, dar și prețul barilului de petrol.

Leul s-ar putea deprecia semnificativ în fața monedei europene

Una din 5 firme crede că leul se va deprecia ”substanțial” în următoarea perioadă. În plus, creșterea cu 3 puncte procentuale a dobânzii la credite ar putea ”îngropa” 10% din firme, potrivit unui studiu realizat de Banca centrală.

Presiunile asupra cursului de schimb al leului față de euro s-au amplificat în perioada recentă pe fondul tensiunilor politice interne, precum și ca urmare a unor episoade de volatilitate pe piețele financiare internaționale declanșate de îngrijorările investitorilor legate de evoluția pandemiei și impactul acesteia asupra economiei.

Citeste si: Moneda euro a atins un nou maxim istoric în raport cu leul: 4,9490 lei/euro este cursul afișat de BNR

Alți factori care pun presiune pe scumpirea monedei euro și, automat, pe slăbirea leului și a altor monede emergente, sunt criza energetică, precum și blocajele în lanțurile de aprovizionare și producție, se mai arată în document.

Ce spune BNR despre așteptările firmelor din România

”Referitor la așteptările cu privire la evoluția cursului de schimb al monedei naționale față de euro în următoarele 6 luni, majoritatea companiilor nefinanciare (45%) previzionează creșterea într-o anumită măsură a acestuia, 18% consideră că rata de schimb va crește substanțial, iar circa 22% dintre firme mizează pe menținerea relativ constantă a raportului leu/euro. Companiile importatoare și corporațiile sunt ușor mai pesimiste în ceea ce privește evoluția cursului de schimb, estimând într-o mai mare proporție deprecierea într-o anumită măsură (57%, respectiv 59%) sau substanțială (14%, respectiv 12%) a monedei naționale”, arată BNR într-un sondaj privind finanțarea companiilor.

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Un purtător de cuvânt de la Graceland face primele dezvăluiri despre intențiile Lisei Marie Presley în legătură cu averea ei- radioimpuls.ro

Citeste si: Alimentele, tot mai scumpe în România. Rata inflației rămâne la un nivel ridicat

Pentru o firmă din zece, o majorare între un punct procentual și 3 puncte procentuale a ratei dobânzi la creditele luate de la bănci ar putea conduce la deteriorarea capacității de rambursare sau chiar a activității companiei, potrivit Hotnews.ro.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si