Vești proaste: 24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului. Unde au fost cele mai multe

În urma analizei aleatorii a 90 de probe din mai multe oraşe ale ţării, o clinică din România a constatat faptul că 24 dintre acestea conţineau noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului. Cele mai multe dintre acestea - 19 - au fost probe recoltate din Bucureşti, restul fiind din Cluj, Tecuci, Reşiţa şi Timişoara.

Author: Andreea Bolocan vineri 05 februarie 2021 , 11:26

24 de cazuri noi de infectare cu noua tulpina a coronavirusului cazuri coronavirus
Au fost descoperite 24 de cazuri noi cu noua tilpină COVID-19
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Specialiştii diviziei de cercetare a grupului MedLife anunţă noi rezultate în cadrul studiului de secvenţiere a genomului virsului SARS-CoV2.

Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie a.c. din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targovişte, Ploieşti, Timişoara, Reşiţa, Hunedoara, Focşani, Lugoj, Chişineu Criş, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conţin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie", se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de MedLife.

Cele mai multe cazuri au fost în București

Probele ce conţin noua tulpină COVID-19 provin din Bucureşti -19 probe, din Cluj- 2 probe, iar câte una din Tecuci, Reşiţa şi Timişoara. Distribuţia probelor vine să întărească concluziile enunţate săptămâna trecută de către specialiştii MedLife privind contagiozitatea ridicată şi transmiterea comunitară a noii tulpini.

Citeste si: Când se termină pandemia generată de virusul Sars-Cov-2. Raed Arafat a făcut anunțul

"Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

Evoluția noii tulpini are nevoie de monitorizare atentă

Medicii specialişti atrag atenţia că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluţiei noii tulpini, dinamica evidenţiată fiind o alertă în ceea ce priveşte relaxarea măsurilor de siguranţă, iar în continuare, cea mai bună soluţie pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

Citeste si: Noua tulpină de coronavirus, descoperită în Africa de Sud, face ravagii

"Nu ne-am aşteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noştri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are şanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autorităţile ar trebui să analizeze cu atenţie aceste informaţii şi să evalueze cu precauţie eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranţă pentru perioada următoare.

În continuare vom susţine programul de secvenţiere, şi vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autorităţile cu informaţii noi legate de apariţia şi transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană şi nu numai”, a spus Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife, citat în comunicat.

“De altfel, încă de anul trecut ne-am exprimat acordul total şi dezinteresat de a sprijini autorităţile statului prin extinderea programului de secvenţiere a virusului SARS-CoV-2, program pe care îl derulăm exclusiv din fonduri proprii. Pe această cale ţinem să le mulţumim DSP-urilor din Bucureşti, Cluj, Vâlcea, Timişoara şi celor din alte oraşe pentru că au înţeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util şi, în funcţie de rezultate, au acţionat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ţine sub control răspândirea virusului”, a declarat Mihai Marcu.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si