Veşti uriaşe pentru profesori! Cresc salariile şi vor primi bani mai mulţi şi la pensionare

Veşti neaşteptate pentru profesori! Viorica Dăncilă a anunţat că angajaţii din învăţământ vor primi salarii mai mari mai devreme decât se aşteptau.

M. P., joi 29 noiembrie 2018 , 18:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Premierul Viorica Dăncilă şi liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ au semnat, joi, în cadrul şedinţei solemne de la Alba Iulia, un acord care prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, devansarea creşterilor salariale pentru angajaţii din învăţământ, facilităţi pentru cadrele didactice care se stabilesc în mediul rural şi fonduri pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice.

Profesorii vor primi salarii mai mari până în 2020

Acordul semnat azi la Alba Iulia prevede creşterea sumelor destinate finanţării educaţiei cu cel puţin 15% anual, comparative cu bugetul anului precedent, astfel încât să se ajungă la cel puţin 6% din PIB.

De asemenea, creşterile salariale prevăzute până în anul 2022 pentru angajaţii din învăţământ vor fi devansate astfel încât se se aplice până la data de 1 septembrie 2020.

În plus, cadrele didactice vor primi două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice şi vor fi beneficiarii unei  garanţii de stat de 80% pentru creditele luate în vederea achiziţionării unei locuinţe.


Bani şi facilităţi pentru profesorii de la ţară

Pentru personalul didactic din mediul rural, Guvernul promite acordarea unei sume de până la 5000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi pentru cumpărarea terenului necesar construcţiei.

De asemenea, acordul prevede ca personalul didactic care se titularizează în zonele rurale să primească o primă de instalare în cuantum de trei salarii medii brute pe economie.

În plus, cadrelor didactice cu o vechime efectivă în învăţământ de minimum 30 de ani, li se acordă la pensionare şase salarii medii brute pe economie.

Guvernul se mai angajează să creeze un cont unic de dezvoltare prin intermediul căruia toate universităţile să poată demara/ finaliza proiecte de investiţii şi că construiască cel puţin 1000 de grădiniţe cu program sportiv.

"Acordul între Guvernul României şi Federaţiile Sindicale Reprezentative din Învăţământ, prin care Executivul se angajează să ia măsuri de sprijinire a educaţiei, în concordanţă cu rolul prioritar al acestui domeniu,

prevăzut în Programul de Guvernare, a fost adoptat astăzi, prin memorandum, în şedinţa solemnă de la Alba Iulia. La finalul şedinţei, Acordul a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă şi de liderii Federaţiilor Sindicale Reprezentative din Învăţământ: Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Simion Hăncescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, şi Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ Spiru Haret", anunţă Executivul.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A izbucnit în lacrimi după ce a aflat votul publicului. Cine a părăsit competiția... A izbucnit în lacrimi după ce a aflat votul publicului. Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Eliminare neașteptată!
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si