Vezi ce trebuie să faci de Sfântul Ion ca să fii ferit de boli tot restul anului

Mâine, 7 ianuarie, enoriașii sărbătoresc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, numit „Înaintemergătorul Domnului”. Denumirea vine de la faptul că a anunțat venirea lui Iisus Hristos.

Author: G.B. luni 06 ianuarie 2020 , 20:10

Vezi ce trebuie să faci de Sfântul Ion ca să fii ferit de boli tot restul anului
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Obiceiurile și tradițiile nelipsite din data de 7 ianuarie sunt repetate de creștinii ortodocși în fiecare an.

Iordănitul femeilor sau obiceiul Vergelului sunt doar două dintre ele.

Vezi ce trebuie să faci de Sfântul Ion ca să fii ferit de boli tot restul anului

Tradiția din strămoși spune ca, în dimineața Sfântului Ion, este bine să te stropești cu agheasmă pentru a fi ferit de boli tot anul. Sărbătorile care sunt închinate Sfântului Ioan Botezătorul cuprind și zămislirea (23 septembrie), nașterea (24 iunie), Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie).

Citeste si: Cum se prepară cârnații în alte țări. Rețete inedite

Sfântul Ioan Botezătorul a fost vărul după trup al Mântuitorului, născut în chip minunat din Elisaveta, soţia lui Zaharia, pe când aceştia nu mai sperau că vor avea copii, fiind prea bătrâni.

A tresăltat în pântecele mamei sale, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.

Vezi ce trebuie să faci de Sfântul Ion ca să fii ferit de boli tot restul anului

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Sărbătoarea de mâine este cunoscută sub numele de „Sânt-Ion”, „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Citeste si: Ludovic Orban, decizie în privința alegerilor anticipate

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion- marți, 7 ianuarie

Torontoiul sau Iordănitul femeilor este un obicei vechi, specific sărbătorii de Sfântul Ion, însă din care s-a mai păstrat doar ospățul final, ospăț ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească și apoi făceau o masă comună. „Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Vezi ce trebuie să faci de Sfântul Ion ca să fii ferit de boli tot restul anului

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Citeste si: „M-a bătut, recunosc.” Adriana Bahmuțeanu a fost victima abuzurilor fizice- kfetele.ro

Citeste si: Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de un pompier voluntar din Australia. A salvat un pui de cangur din flăcări

Conform tradiției populare după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. In popor s-a mai pastrat obiceiul stropirii cu agheasmă pentru ca bolile să fie ținute la distanță tot anul în curs.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si