Vezi cine primește urări de „La mulți ani!” mâine. Ce sărbătoresc creștinii ortodocși pe 17 septembrie

Sărbătoare mare pentru creştinii ortodocși, marţi, pe data de 17 septembrie. În fiecare an, în această zi o mare Sfântă este prăznuită de către Biserică. Astfel, Sfânta Sofia este sărbătorită datorită credinţei sale puternice.

G.B., luni 16 septembrie 2019 , 16:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sfânta Sofia şi fiicele sale, Pistis, Elpis şi Agapis, sărbătorite pe 17 septembrie

Sfânta Sofia, alături de cele trei fiice ale sale, locuiau în Italia şi erau foarte credincioase, mai ales că mama a reuşit să insufle credinţa şi în sufletele fiicelor sale. Astfel, vestea că cele patru îl urmau pe Hristos a ajuns şi la urechile împăratului Adrian, care le-a pus pe acestea să slujească zeilor.

Sfânta Sofia a refuzat, la fel şi fiicele sale, astfel că acesta, pentru a se răzbuna, a decis să le omoare pe cele trei fete, Pistis, Elpis si Agapis, pentru a provoca o suferinţă şi mai mare mamei lor. Fetiţele de 12, 10 şi 9 ani au fost omorâte, iar trupurile au fost îngropate de cea care le-a dat viaţă pe un deal. După trei zile de rugăciuni şi lacrimi, la mormântul fetelor sale, Sfânta Sofia şi-a dat şi ea sufletul Domnului.

Citeste si: Zodia care are cel mai mult noroc în 2019

Mâine zi de sărbătoare

Dacă aveţi cunoştinţe care poartă acest nume este bine să le uraţi „La mulţi ani", sau dacă sunt persoane plecate dintre noi cu aceste nume este bine să daţi ceva de pomană şi să închinaţi o rugăciune pentru sufletele lor.

Citeste si: Zodia care NU va iubi niciodată cu adevărat

Rugăciune către Sfânta Sofia şi cele trei fiice ale sale

„Mieluşele cuvântătoare, prin mucenicie, v-aţi adus Mielului şi Păstorului, săvârşind călătoria cea către Hristos şi credinţa păzind-o. Pentru aceea, cu suflet vesel astăzi săvârşind pomenirea voastră cea sfântă, minunatelor, pe Hristos Îl slăvim. Dăruieşte-mi, Stăpâne Hristoase, strălucirea înţelepciunii Tale celei mai presus de lume şi negrăită, ca să laud pe bine cuvioasele şi prealăudatele Tale muceniţe, pe odraslele Sfintei Sofia.

Numirea ta de Dumnezeu cugetătoare Sfântă Sofia, arătat s-a împodobit cu vieţuirea. Căci toată viaţa ta ai săvârşit-o în dorirea înţelepciunii; şi ai strălucit cu darurile înţelepciunii. Rodul tău cel preafericit, fiind împodobit cu numărul înţelepciunii celei mai presus de Dumnezeire prin chinuri, pentru aceea ai strălucit Preaînţeleaptă Sofia, ceea ce eşti numită cu numele Dumnezeieştii înţelepciuni. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului! Amin".

Povestea Sfintei Cuvioase Sofia

Sfânta Sofia s-a născut în Aenus, Rhodope, şi era mama a şase copii. Deşi ocupată cu grijile şi datoriile acestei lumi, a ţinut poruncile Domnului şi a trăit o viaţă plină de virtute.

După ce i-au murit copiii, a devenit mamă pentru orfani şi a ajutat pe văduve. Şi-a vândut avuţiile şi a dat banii săracilor. A dus o viaţă de austeritate, hrănindu-se doar cu pâine şi apă. Avea neîncetat pe buze psalmii regelui profet David şi lacrimi curgeau fără încetare din ochii ei. Prefera să se lipsească pe sine de cele necesare, decât să lase pe un sărac să plece din casa ei cu mâinile goale.

Citeste si: Carmen Șerban, distrusă de suferință. Tatăl ei a murit

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si