„Așadar, lupte strânse, mulți tineri la vot și campanii care au făcut diferența în multe orașe. Analizăm ce au votat oamenii și de ce, cu Cătălin Striblea, jurnalist cu 30 de ani de experiență, care a acceptat invitația noastră”, a spus Simona Pătruleasa.

Citește și: VIDEO Cine va reprezenta România la Bruxelles! Coaliția PSD-PNL a obținut peste jumătate din totalul voturilor

Simona Pătruleasa: Cu ce au fost diferite alegerile de acum față de cele de acum patru ani?

Diferența dintre aceste alegeri și cele precedente

Cătălin Striblea: Cuplarea asta dintre europarlamentare și locale, neașteptată, dar care a adus foarte multe avantaje celor două partide de guvernare. Ea așa a fost gândită de către PSD și PNL, a fost mulată pe votul local, care, în România, în general este înfierbântat și scoate oamenii la vot. Primarii au tot interesul să scoată oamenii la vot pentru ei, rețelele de partid funcționează mai bine, asta a adus un număr mare de oameni la alegeri. Nu atât de mare pe cât cel așteptat prin sondajele Parlamentului European, dar un număr important de oameni. A făcut alegerile astea, cum să zic, mult mai bune pentru PSD și PNL. Asta e diferența majoră față de acum patru ani, plus absența factorului Dragnea, adică cineva care să îi enerveze realmente pe alegătorii din România nu a mai existat.

Președinții Ciucă și Ciolacu au fost relativ liniștiți și echilibrați și atunci au construit scorul ăsta uriaș de 54%. Dimensiunea scorului este o surpriză pentru mine...

Simona Pătruleasa: Deși eu am observat ieri când am fost la vot... Cei în vârstă erau puțin bulversați de atâtea buletine de vot. Totuși, a fost un avantaj acest lucru.

Cătălin Striblea: Avantaj pentru PSD și PNL. Dezavantajul pentru societatea românească este că, dacă întrebi astăzi, noi nu știm de ce.

Mulți dintre noi nu știm exact pe cine am trimis în Parlamentul European, de ce am trimis, care sunt marile teme europene, pentru că ele nu au n-au existat în campanie. Ele au fost acoperite de dezbaterea locală, pe care o înțelegem mult mai ușor și mult mai bine. Asta și-a dorit clasa politică sau clasa conducătoare, asta s-a întâmplat. Dacă astăzi mă apuc să vorbesc despre modul în care acesști parlamentari vor vota Green Deal sau schimbările la Green Deal sau chestiunile legate de industrializarea Europei și ajutorul dat Ucrainei... Cred că nici dumnealor nu știu exact ce poziții au, darămite populația. De fapt, astea sunt marille teme pentru care am votat. Putem merge pe stradă și întreba astăzi: „Bă, ce facem mai departe ca europeni, ajutăm sau nu ajutăm Ucraina?”.

Simona Pătruleasa: Dacă ar fi să studiem harta politică a acestor alegeri, ne surprinde ceva? Au rămas zonele țării fidele acelorași partide?

Cătălin Striblea: În mare parte da! Aș împărți votul ăsta: rural și urban. În rural s-a întâmplat o chestie formidabilă, adică primarii PSD și PNL și-au scos rețelele la vot. Mult de tot! De asta și diferența mare de vot. USR, clumea, crește la numărul de primari, deci a mai căpătat câteva comune, dar a pierdut în orașe importante. În Brașov, de exemplu. Stă să piardă Sectoarele 1 și 2. Deci, au mai câștigat niște comune, dar PSD și PNL iau ce aveau înainte.

Cam aici se joacă lucrurile din punct de vedere al alegerilor locale și surpriza pe care o urmăresc pe care o urmăresc la Ploiești. Mihai Polițeanu, candidat independent, nu e un om care a venit din spuma mării, e un om care știe politcă pentru că el a lucrat în cabinetele parlamentare, a fost mâna dreaptă a Monicăi Macove. E un om care a văzut ce se întâmplă în spatele politicii. Acolo s-a dus, a învins două clanuri de politicieni care stăpâneau județele acelea de ani de zile și luau când unul, când altul. Să vină cineva din afară, asta înseamnă o adevărată surpriză. Asta înseamnă ceva: oamenii s-au săturat. Au vrut un om pe care îl cred onest. Cel puțin, Iulian Dumitrescu, candidând din calitatea de controlat judiciar de către Justiția Română... E puțin straniu să te uiți la chestiuniule astea. Cealaltă tabără are zeci de probmleme, tabăra Cosma.

De ce s-au dus oamenii la vot în număr atât de mare

Simona Pătruleasa: Dar ce i-a convins pe oameni să voteze în număr atât de mare? Aici mă refer la exemplul Craiova. Lia Olguța Vasilescu are peste 60 de procente, dacă nu mă înșel. De ce s-au dus în număr atât de mare?

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cătălin Striblea: Primarii care au luat număr mare, care au luat voturi mari și pe prezență semnificativă, sunt primri cu experiență, dar și cu realizări. Acum, Lia Olguța Vasilescu are mai multe mandate în Craiova și lucrurile bune despre Craiova se tot aud. Oamenii au văzut că se pot face niște schimbări. Acum, eu doar le aud până aici și îmi dau seama că sunt schimbări despre modul în care arată orașul. Nu-mi dau seama cum e să trăiești în Craiova, dar la scoruri din astea, înseamnă că există o doză de mulțumire. Doi la mână, candidatul AUR (că ea acolo cu AUR s-a bătut) nu avea de unde să ia bazin  și probabil că nici nemulțumiți foarte mulți. Am mai văzut scor mare aici, la Sectorul 6, unde primarul Ciucu chiar a schimbat niște lucruri în sectorul respectiv. Emil Boc care și-a consolidat acolo. El aparent avea probleme, dar uite că oamenii l-au votat. Asistăm la un tip de maturizare a publicului din România, să știi. Oamenii aceștia au fost creditați pentru că au făcut câte ceva. Nu au mai fost primari care nu au făcut și să rămână în funcție. Dacă te uiți la Boc, la Vasilescu sau la Ciucu, ei chair au avut mandate sănătoase, bune, de apreciat.

Citește și: Primarul Constanței, mesaj pentru alegători după ce a mai câștigat un mandat. Ce a spus Vergil Chițac

Simona Pătruleasa: În București, Nicușor Dan, peste 40 de procente. Cum comentați?

Cătălin Striblea: Și laolaltă voturile contracandidaților săi importanți. Adică Nicușor Dan îi bate de ascultă cu urechea, cum se spune. Odată ce oamenii ce oamenii au văzut că a făcut niște chestiuni, alea care sunt, țevile alea. El a comunicat țevile alea și cu ele a bătut. E un tip de onestitate, asta au apreciat foarte tare bucureștenii. Bănuiesc eu, este un tip de onestitate a primarului general, care a spus: „Știți, aici n-am făcut. Aici n-am putut. Aici n-am fost buni”. Totuși, l-au văzut încercând onest și e un vot care e în răspăr cu clasa politică românească, una care nu mai poate să propună diverse panglici, concerte, nebunii de genul acesta. Încă ceva: Bucureștiul este un oraș diferit. Bucureștiul este alt tip. E cel mai bogat oraș din România, e cel mai bogat oraș din zonă. El generează PIB mai mare decât Croația, mai mare decât Serbia. E un oraș care a atras cei mai dinamici și probabil cei mai mulți intelectuali din țară. E un vot de înețels în chestiunea asta pentru că e un primar onest, așa cum îl vede lumea, și care a făcut câte ceva, că n-a făcut foarte multe.. dar îl vezi că e onest.

Simona Pătruleasa: Am văzut ceva mai devreme și cifrele provizorii la europarlamentare, PSD-PNL, rezultat bun.

Cătălin Striblea: Spectaculos! Mai mult decât bun! Pentru mine e o surpriză. Adică nu mă așteptam să meargă dincolo de 50%. De fapt, marea bătălie pentru ei era să treacă de 40%, dar uite că și-au estimat bine campania aceasta. Rezultat spectaculos, solid, foarte important pentru PNL...

Simona Pătruleasa: Deci dacă ar fi mers separat nu ar fi avut rezultatele astea.

Cătălin Striblea: În niciun caz. PNL ar fi fost victimă, USR ar fi avut pe cine să atace și ar fi luat mai multe voturi de acolo. Deci manevra politică a funcționat teribil de bine și aici trebuie să mai consemnați încă un lucru: AUR nu a obținut rezultatul așteptat. Iarăși vorbesc despre o maturitate a publicului din România, care spune așa: „Nouă ne este bine în Europa. Nu poți să mă sperii în permanență că tu o să mă scsoți din Uniunea Europeană sau că Uniunea Europeană e proastă când banii din Uniunea Europeană curg la mine în localitate, la mine în țară, cu zecile de miliarde de euro”. Eu dacă aș fi în locul AUR, aș regândi rapid această formulă pentru că, dacă e să pun un partid care are un eșec major în aceste alegeri și neașteptat, acest partid este AUR. La câtă gălăgie a făcut AUR de-a lungul timpului și la câte lucruri a spus legate de Europa, două partide care sunt proeuropene să vină și să să ia împreună  54%, trebuie să te duci repede în birou și să gândești: „Ce am făcut noi aici? Ce am propus aici”. Deci, asta este important. Mesajul împotriva Europei nu merge în România. A, merge pe Facebook, chestiuni de genul ăsta, dar când vine treaba serioasă, mesajul antieuropean nu merge.

Tinerii au ieșit la vot

Simona Pătruleasa: Au ieșit tinerii la vot. Se vorbea despre un milion de tineri care au pentru prima dată drept de vot. Au ieșit în număr mare?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Cătălin Striblea: Da! Aseară erau anunțati 720.000, cred că pe aici e cifra. Asta înseamnă vreo 70%. Mi se pare impresionantă cifra asta prin prezența tinerilor la vot.

Simona Pătruleasa: Vă așteptați la asta?

Cătălin Striblea: Mă așteptam într-un fel. Dar de ce zic că mă așteptam? Unii dintre ei au așteptat foarte mult, patru ani, sunt deja adulți. Sunt oameni care au așteptat foarte mult alegerile astea și mă așteptam să vină. Atenție, noutatea pentru clasa politică, mulți dintre ei au valori de stânga și aici o să fie foarte interesant. În România crește altă generație, dar e bine că scorul ăsta mare ne arată că sunt racordați și nu neinteresați. S-ar putea să fie un scor mai bun de 70% pentru că știți că listele electorale nu sunt actualizate complet. Asta arată o generație interesată, iar la viitoarele alegeri i-aș privi cu foarte mare atenție pe acești oameni: ce gândesc și încotro se duc acum. Abia îi descoperim.

Citește și: Județele cu cea mai mare prezență la vot și cele codașe. Alegătorii din mediul rural, mai mulți decât cei din mediul urban

Simona Pătruleasa: La ce să ne așteptăm în următorii patru ani?

Cătălin Striblea: Ne așteptăm, în primul rând, la o guvernare PSD-PNL, împreună. Cred că asta e opțiunea pe care vor merge, că n-au de ce să se despartă. Dar, ca să pot să răspunde complet la întrebarea asta, mai așteptăm câteva zile ca să vedem candidaturile la președinție. Acum cred că acest tip de scor îi împinge pe domnii Ciucă și Ciolacu să facă o înțelegere, vom vedea care. Problema este că domnul Ciolacu nu poate să nu candideze. La PSD ești mâncat dacă nu candidezi, mai ales cu scorurile și din poziția asta. Domnul Ciucă, care s-a poziționat deja, n-are cele mai multe șanse. Eu nu cred că el poate câștiga. Dacă merg separat, îi oferă domnului Geoană o șansă nesperată, o șansă foarte mare. Dacă se alege unul dintre ei, atunci lucrurile se simplifică pentru PSD și PNL și pot propune o formulă în care unul să fie președinte, premier. Cred că de la asta va începe discuția. Nu aș putea să adaug variabile aici, dar cred cred că de aici începe discuția. În orice caz, pentru a vedea cum arată România, trebuie să așteptăm zilele de 13-14 iulie, să vedem candidatura lui Mircea Geoană, cine îl sprijină, cu ce scoruri intră atunci și aceste două candidaturi. În orice caz, e clar! Vom avea un guvern PSD-PNL, probabil că vor repeta scorurile astea și la alegerile parlamentare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si