„Vine, vine primăvara cu... rinite alergice. Natura se trezește la viață, iar polenul din aer poate provoca rafale de strănuturi, respirație greoaie și mâncărimi la nivelul ochilor și nasului. Despre alergiile de sezon și ce putem face ca să scăpăm de simptomele deranjante aflăm chiar acum de la medicul Ioan Bulescu, specialist ORL”, a transmis Simona Pătruleasa.

Diferența dintre gripă și alergie

Simona Pătruleasa: Ce este rinita alergică și de ce apare ea?

Ioan Bulescu: Rinita alergică e o manifestare a mucoasei respiratorii nazale în primul rând care se manifestă prin simptome uneori foarte, foarte importante. Această manifestare este, de fapt, o reacție de apărare a organismului contra unui intrus care este alergenul respirator, iar în perioada aceasta vorbim de polenurile plantelor care acum încep să înverzească, să înflorească și care unor oameni le pun mari probleme.

Simona Pătruleasa: Cum ne dăm seama dacă este o rinită sau dacă este o viroză?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Ce fel de concedii medicale vor fi impozitate? Anunțul Guvernului

Ioan Bulescu: Există simptome comune și uneori e destul de greu să ne dăm seama. De exemplu, în alergiile sezoniere foarte rar sau deloc apar febra și frisoanele care sunt simptome frecvente în gripă. Strănutul este semnificativ și specific rinitei alergice, fie că este ea sezonieră, fie că este ea perenă.

Apare și în gripă, bineînțeles. Senzația de mâncărime la nivelul feței, la nivelul ochilor, la nivelul nasului sunt foarte frecvente și nu sunt întâlnite de obicei în gripă. Tusea poate să apară și o să zic eu uneori. Aici uneori este unul din simptomele care deranjează foarte tare pe pacienți, însă este foarte frecvent întâlnită în gripă. Congestia nazală, nasul înfundat, nasul blocat. În schimb, rinoreea, adică curgerea nasului în rinita alergică, este specifică, este o rinoree apoasă. Pacienților le curge nasul foarte mult, ca la robinet cum spun ei. Apare rinoreea și în gripă. Lipsa mirosului este uneori întâlnită și în alergia sezonieră și în gripă. Durerile în gât sunt foarte rare în timpul alergiilor și destul de frecvente în gripă. Lăcrimarea ochilor și pruritul ocular sunt frecvente în rinita alergică, uneori pot să apară și în timpul gripei. Durerile de cap. Rinita alergică în sine nu dă dureri de cap, dar unele complicații de care putem vorbi ale rinitei alergice pot să dea dureri de cap. Oboseala, ne putem odihni cum trebuie din cauza faptului că nu respirăm cum trebuie. Este una din simptomele care apar și în gripă. Deci, după cum vedem, sunt simptome similare. Perioada de incubație nu am putea s-o definim la alergia sezonieră. Ea se manifestă și se agravează de la sine, iar durata, aici depinde de tipul de rinită alergică pentru că avem rinita alergică sezonieră, cea care se manifestă doar într-o anumită perioadă a anului și avem și rinita alergică perenă ce se poate manifesta pe toată durata unui an.
De obicei ea nu are legătură cu factorii de mediu și are legătură cu factorii din interior, din casa noastră. Deci, durata aici este variabilă, iar la gripă avem o durată de 7-10-14 zile în medie.

Simona Pătruleasa: Ce remedii există? Știm că foarte mulți oameni folosesc spray-urile nazale.

Ioan Bulescu: Cu spray-urile nazale avem o discuție de fiecare dată cu pacienții pentru că ele sunt, într-adevăr, primul lucru pe care îl putem face pentru a ne ajuta să reducem un pic din simptome și mă refer la spray-urile nazale decongestionate. Ele se folosesc în perioadele astea acute, însă trebuie continuate pe o perioadă destul de scurtă de timp, adică cinci, maxim șapte zile pentru că ulterior, pot să dea dependență și reacții anormale ale mucoasei nazale. Ulterior, putem să continuăm cu spray-uri nazale de tipul corticosteroizilor nazali care se folosesc pe perioade mai lungi și care nu au acest efect de a da dependență”.

Citeste si: Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină destul de scumpă. Mașina daună totală. Nu știm cine, a fugit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este Kai Trump, nepoata lui Donald Trump care a dezvăluit o latură neașteptată a bunicului său: ”Este foarte grijuliu și iubitor”- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si