VIDEO -Ambulanța a ajuns la caz fără medic. Un copil de trei ani, mort

O nouă tragedie petrecută în Botoşani ne arată neputinţa sistemului. Un copil de doar trei ani a murit în drum spre spital, pentru că ambulanţa nu avea medic.

Author: Iulian Ciurea joi 18 februarie 2021 , 19:22

Ambulanța a ajuns la caz fără medic. Un copil de trei ani, mort
Ambulanța a ajuns la caz fără medic. Un copil de trei ani, mort
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Copilul in varsta de 3 ani a inceput sa se simta rau din senin, aseara.

Tatăl sau a chemat ambulanța atunci când a vazut ca cel mic varsa sange. Cu lacrimi in ochi, rudele spun ca au asteptat zeci de minute ajutor, insa cum salvarea nu mai venea, l-au dus chiar ei pe micut în întâmpinarea unui prim echipaj.

„Copilul era pe pat, intins, se mai misca, avea sange la gura.
A sunat la ambulanta, i-a zis ca vine intr-o ora.
Am plecat cu masina personala si ne-am intalnit pe drum, sincer nu stiu in ce sat.
Pe drum catre Botosani si de acolo a fost preluat de un echipaj medical”, spun rudele.

Un copil care scuipa sânge nu a necesitat medic pe ambulanță

În salvare se afla însă doar un asistent medical. Asta pentru că cei de la serviciul de ambulanţă au considerat că un copil care scuipa sânge nu era o urgenţă.

„Deducţia noastră a fost o pierdere de scurtă durată a conştienţei. În prima clipă s-a trimis un echipaj tip b cu asistent medical. Nu era necesară trimiterea unui echipaj cu medic la 50 de kilometri doar pentru o suspiciune. Au confirmat din partea familiei pe un ton calm, liniştit, are puls şi respiră”, spun cei de la ambulanță.

Doar că starea băieţelului s-a înrăutăţit. Abia atunci, a fost trimisă şi o ambulanţă cu medic, care a ajuns după aproape o oră. Mult prea târziu. Micuţul intrase deja în stop cardio-respirator.

„A durat ceva, in jur de 45 de minute pana sa vina a doua ambulanta. Era deja rece, îi scăzuse temperatura. Îi puneam telefonul la nas, se mai aburea puţin ecranul”, spun rudele.

„A fost intubat copilul, s-au facut din nou manevre de resuscitare pentru ca in astfel de momente fiecare minut conteaza .Au pornit cu manevre de resusictare in desfasurare pana la spitalul de pediatrie. Dupa 50 de minute s-a declarat decesul copilului”, spun cei de la DSP.

Autoritățile spun că nu fiecare ambulanță trebuie să aibă medic

Halucinant este că în faţa unei asemenea tragedii, autorităţile ridică din umeri şi nu consideră că este necesar ca orice ambulanţă să aibă medic.

„Nu avem medic pe fiecare ambulanţă cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanţă.
Nicio ţară nu are în fiecare ambulanţă medic”, spune Raed Arafat.

Faptul ca s-a ajuns acolo si era nevoie de medic, daca era nevoie de medic, ambulanta trebuia sa ceara sprijin.

Dărâmaţi de durere, părinţii sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe ca să-şi găsească dreptatea. Oamenii vor depune o plângere împotriva serviciului de ambulanţă. Între timp, a fost deschisă şi o anchetă pentru ucidere din culpă în acest caz, pentru a se stabili daca tragedia putea fi sau nu evitata.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si