„De mai bine de 67 de ani o tradiție inedită este păstrată cu sfințenie la Cluj-Napoca, acolo unde a luat naștere Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”. Mai multe generații de tineri, veniți la studii în capitala Transilvaniei, s-au înscris de-a lungul timpului în ansamblul care i-a format ca și artiști. Acum, grupul este celebru în toată lumea și încă duce mai departe moștenirea culturală lăsată de strămoși”, a transmis Cristina Dorobanțu.

Ansamblul Mărțișorul, o poveste de succes

Ansamblul Folcloric Studențesc Mărțișorul și-a primit numele după frumoasa tradiție a lunii martie. Înființat în anul 1957, în ansamblu au activat generații întregi de tineri pasionați de autenticitate și bogăția cântecului, dansului și portului popular. Astăzi, îi găsim la repetiții pe cei care vor să ducă povestea mai departe.
Tradiția ansamblului este menținută de către tinerii care vin să studieze în Cluj-Napoca.

Citește și: Brad Pitt și George Clooney vor juca împreună într-un nou film

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș. Preşedintele Consiliului Județean: Focarele fumegânde sunt aproape de lichidare- antena3.ro

Tinerii participă la evenimente și competiții în toată lumea de unde mereu se întorc cu numeroase premii și distincții. De-a lungul timpului ei au plecat din Cluj-Napoca să promoveze tradițiile și folclorul românesc în țări precum Statele Unite ale Americii, Columbia, Coreea de Sud, Mexic, Emiratele Arabe Unite și multe altele.
Însă, dincolo de pasiunea pentru dans pe tineri ii unesc prieteniile si familiile formate in cadrul ansamblului.

„Au fost mari personalități ai culturii românești care au trecut pe la acest ansamblu, pe lângă ei s-au format familii care s-au cunoscut aici. Și fiica mea tot aici este, multi s-au căsătorit, încep să vina deja copiii și nepoții foștilor membrii ai ansamblului”, a explicat Ioan Cocian, coregraf.
„Eram parteneri de dans și ușor ne-am apropiat. Acum suntem parteneri de viață și suntem parte din toate activitățile ansamblului și ca dansatori încercăm să formăm copii și adolescenți pentru Mărțișorul”, a explicat un cuplu de dansatori.
Ansamblul își desfășoară activitatea în Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Aici, tinerii repetă de două ori pe săptămână, iar din anul 2020 lor li s-au alăturat si „Bobocii Mărțișorului”. Este o grupă de dansuri populare pentru copii care va duce mai departe tradiția acestui ansamblu fenomen al Clujului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: