Multe sate din România rămân, treptat, fără locuitori. Tinerii aleg să plece din locurile natale, ducându-se la oraș sau în străinătate. Acest lucru îi face nefericiti pe mulți oameni în vârstă. Este și cazul familiei Chiriac, doi soți care au revenit în satul natal, Pardoși, din județul Buzău.

Satul uitat de lume

Satul uitat de lume

„Sperăm să se facă asfaltul de la Batogu până la Buda.

S-ar putea să se mai repopuleze. Abia așteptăm lucrul ăsta, până n-om pleca și noi”, a spus Nicolae Chiriac.

Citește și: VIDEO „Nu mai pot! Nu mai am nimic!”. Gălățenii își plâng agoniseala pierdută în noroi, după inundațiile istorice

S-au întors în satul natal

Soții Chiriac au trăit foarte mult timp la oraș. Totuși, la bătrânețe, au luat decizia de a se muta înapoi în satul natal, Pardoși. Acesta este locul în care cei doi au crescut și s-au cunoscut.

Stanca și Nicolae Chiriac sunt doi dintre puținii oameni care încă se mai află în satul Bardoși. Mai există cinci familii, cu casele răspândite pe dealuri.

„Depopularea a fost cea mai mare în ’82 când jumătate de sat a fost dărâmat. S-au dărâmat casele, nu au mai putut să construiască pe același loc”, au spus soții Chiriac.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie a mâncat cenușa soțului mort când a aflat că acesta a înșelat-o toată viața. A scris și o carte despre asta- antena3.ro

Citeste si: Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis- wowbiz.ro

Pe lângă acest eveniment de acum 42 de ani, niciun copil nu a mai fost născut în acest sat, deoarece tinerii au ales să plece și să nu se mai întoarcă.

Satul uitat de lume

Satul uitat de lume

Cei doi soți trăiesc din ceea ce produc în grădina proprie, muncind pământul așa cum au putut.

„Am zis că mă duc la pensie și o sa fiu un fericit. Vreți să mă credeți că am muncit mai mult decât la serviciu?”, a spus Nicolae Chiriac.

Cei doi s-au descurcat chiar și atunci când n-au avut atât de multă apă la dispoziție, udând plantele cu ajutorul unei căni.

„Dacă n-am avut apă suficientă vara asta, pentru grădini, așa am udat, cu cana. Pentru fiecare, seara, câte o cană de apă. Când am văzut că se vede fundul fântânii, nu am avut ce să mai facem”, a povestit Stanca Chiriac.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Câți copii are, de fapt, Valeriu Gheorghiță din mariajul cu fosta soție, Cristina? Cât plătește pensie alimentară actualul soț al Monicăi Bîrlădeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii- antena3.ro

Citește și: VIDEO„Nu avem bani și nu prea ne descurcăm”. Copiii care învață lecția sărăciei la școala vieții

Soții Chiriac, uneori, se simt singuri

Nicolae Chiriac nu vrea să își părăsească satul natal, chiar dacă se simte foarte nefericit atunci când nu mai vede pe nimeni pe străzi.

„Duci dorul, câteodată, să vezi că trece cineva pe drum. Am stat în foișor de la 8 dimineață până la 11, n-a trecut o persoană. Asta m-a făcut cel mai nefericit, să stai atâta timp și să nu vezi că trece o persoană”.

În momentul de față, populația comunei a ajuns la puțin peste 300 de locuitori.

„Actualmente, populația comunei a ajuns la 315 locuitori, în cinci sate. Bătrânii au o vârstă respectabilă, peste 80% dintre ei fiind trecuți de 80 de ani”, a spus Ștefan Nicolae, viceprimar în comunca Pardoși, județul Buzău.

Nicoale Chiriac spune că și-ar dori foarte mult ca oamenii să se întoarcă în acest loc, spunând că lumea chiar „are unde să se întoarcă”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si