Bucureștiul, capitala României, este un oraș cu o istorie fascinantă și o denumire ce stârnește curiozitatea multor cercetători și pasionați de istorie. De-a lungul timpului, mai multe teorii au încercat să explice originea denumirii București, dar una dintre ele s-a impus ca fiind cea mai plauzibilă.

Originea denumirii București

Cea mai populară teorie cu privire la originea denumirii București este legată de numele unui personaj legendar, ciobanul Bucur.

Conform tradiției, Bucur ar fi fost un cioban care s-a stabilit în zona actualului oraș și a ridicat o mică așezare. Aceasta ar fi devenit nucleul din care s-a dezvoltat ulterior Bucureștiul. Numele „Bucur” provine din limba română veche și înseamnă „bucurie” sau „fericire”, sugerând că așezarea întemeiată de el era un loc plăcut și ospitalier.

Prima atestare documentară a Bucureștiului datează din anul 1459, în timpul domniei lui Vlad Țepeș. Acest document este o scrisoare de confirmare emisă de domnitor, în care se menționează orașul sub numele de „Cetatea Dâmboviței” sau „Cetatea București”.

Citește și: Zilele Bucureștiului 2024: Traficul va fi restricționat în anumite zone. Programul evenimentelor

În ce an a devenit București capitala României

Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești (Valahia) în anul 1659, în timpul domniei lui Gheorghe Ghica.

Această alegere a fost determinată de poziția geografică strategică a orașului, situat între principalele rute comerciale și în apropierea Dunării, precum și de potențialul de dezvoltare economică și militară pe care îl oferea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În ceea ce privește statutul de capitală a României, Bucureștiul și-a câștigat acest titlu în mod oficial la 24 ianuarie 1862, odată cu unificarea Țării Românești și Moldovei sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, Bucureștiul a continuat să se dezvolte, devenind cel mai important centru economic, cultural și politic al României.

București

București

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: VIDEO „Nu știu cum o să ne descurcăm”. Metroul din București: promisiune vs. realitate

Care este suprafața orașului București în 2024

În anul 2024, Bucureștiul se întinde pe o suprafață de aproximativ 228 de kilometri pătrați. Această suprafață face din București cel mai mare oraș al României, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al populației, care depășește două milioane de locuitori.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si