VIDEO | BNR si-a deschis portile pentru vizitatori pentru prima data in 139 de ani! Cum arata interiorul cladirii
Cozi interminabile au fost astazi la portile Bancii Nationale a Romaniei!
Pentru prima data in 139 de ani, institutia si-a deschis larg portile pentru vizitatorii. Sute de curiosi si nostalgici au putut vizita impresionanta cladire, biroul fondatorului Eugeniu Carada, fosta sala de sedinte, cat si Tezaurul.
Prima piatra de temelie a Bancii Nationale a fost pusa in 1880 de catre Eugeniu Carada. Putini stiu insa ca vechiul palat poarta amprenta lui Charles Garnier, cel care a realizat Opera din Paris.
S-au putut admira monede din aur si argint si decoratii oferite de regii Romaniei altor capete incoronate din Europa, o ezpozitie a leului, cat si a bancnotei romanesti.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro
Se spune ca jumatate din tiraj a fost oferit de Carol I capetelor incoronate ale Europei, iar jumatate ar fi fost ingropata la temelia Castelului Peles!
Citeste si: Cum arăta Monica Gabor la 14 ani. Nu o veți recunoaște! Nu seamănă deloc cu diva de acum
Piesa de rezistenta a bancii este o parte din tezaurul romanesc. Aurul care a fost astazi expus publicului larg are o valoare estimate la 3 milioane de euro.
Gasim aici in jur de 54 de kg de aur: lingouri din fosta Uniune Sovietica, Statele Unite ale Americii, Elvetia si Romania. Si alte 1.000 de monede din aur care au mai mult valoare numismatica
Intr-o parte insemnata a Bancii Nationale se afla fosta sala de consiliu. La ferestre are draperii de catifea cusute in fir de aur, iar candelabrul este cel original din bronz. Si nu doar atat:
In vechea sala de consiliu se afla cel mai mare tablou pictat de Nicolae Grigorescu vreodata: Rodica. In vremea fostului dictactor, reprezentantii partidului comunist si-ar fi dorit sa ia tabloul, insa reprezentantii Bancii Nationale au spus ca este direct pe zid. Ca atare, au putut salva inca de atunci faimosul tablou.
Un alt loc special din vechiul palat este biroul fondatorului bancii: Eugeniu Carada. Scolit in Franta, a creat monumentul din inspiratia Artelor Frumoase. NU el a fost insa guvernator. A ocupat doar functia de director, in timp ce Ion Campineanu era guvernator.
Ne aflam in biroul fondatorului BNR-ului, Eugeniu Carada. Mobilierul de aici este in stil neoclasic, iar intre timp, incaperea a devenit nefunctionala, pentru ca devenit parte a muzeului bancii.
Citeste si: La 15 ani se luptă să trăiască după ce a făcut o GREȘEALĂ ce ar putea să îi fie fatală!
Banca Nationala a Romaniei s-a putut vizita doar astazi pana la ora 19 si ramane o premiera.