„Mi-e tare dor de voi...”

„Mi-e tare dor de voi, Mioara. De Alina, de copii, de Mădălina, de toți mi-e dor. Abia aștept să veniți pe la mine...”

Așa încep toate diminețile Angelei, o bunică de 74 de ani din Dolj, care a înțeles că trebuie să se obișnuiască rapid cu singurătatea. După ce fiicele i s-au căsătorit și s-au mutat în alt oraș, bătrâna și-a căutat refugiul în amintiri.

Doar pozele vechi și sunetul de la celălalt capăt al firului îi mai redau femeii bucuria de a trăi.

Citeste si: Feerie de lumini la Târgul de Crăciun de la Operă

„Suntem bătrâni...”

„Suntem bătrâni, fata mea. E greu, mamă, că acum suntem bolnavi și trebuie toate făcute dacă nu le facem noi. ”

Singurul sprijin al oltencei a rămas soțul. Recent, Ion și Angela au împlinit 50 de ani de la căsătorie, dar grijile au stins orice dorință de a-și mai celebra iubirea. Când își termină treburile, cei doi ies afară și așteaptă pe banca de lemn orice trecător care să mai schimbe și cu ei o vorbă...

„Eu spăl, gătesc, fac curățenie. Bine e de care moare primul... El merge cu hoarele pe afară, că vite nu mai avem, le-am dat... ”

Singurătatea apăsătoare se resimte și la bătrânii care au copiii plecați peste hotare. Această bunica a stat ani la rând cu teamă că va muri înainte să-și mai vadă o dată fiii plecați în Franța și nepoții: 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

„Să știi că mi-a fost rău de ei. De ăsta din Franța, că pleca și vedeam cum e cu boala. Mi-era foarte greu. Plângeam, "Doamne, nu mai vine copilul meu acasă..."(...) Mai am un nepot, nu știu unde lucrează. Vine și mă pupă și pleacă. Mămăița pleacă, și mă ia de ochi.... Sunt bine până acum, de acum încolo să vedem ce se va întâmplă, când n-oi mai putea. ”

Citeste si: Pe urmele lui Moş Crăciun. Google a lansat Santa Tracker: La ce oră ajunge Mos Craciun în România?

Statisticile arată că 75% dintre cei care se simt foarte singuri și-au pierdut partenerul de viață, iar mulți dintre ei au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.

Printre aceștia se numără și Alexandrina, căreia în doar câțiva ani i-au murit și fiul, și soțul. 

„Am fost bolnavă de moartea lumii. Am adus niște lemne și am luat un băiat și mi le-a spart. Și le-am cărat singurică și le-am chitit. Singurică, ce să fac.. Fac focul, fac ce-mi trebuie...” 

Specialiștii spun că putem să-i învățam pe ai noștri părinți și bunici să folosească instrumentele moderne: să vorbească cu noi pe video-call atunci când îi apasă dorul sau să ne trimită mesaje. În plus, e important să-i facem să se simtă utili.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit brutal- radioimpuls.ro

Citeste si: Programul supermarketurilor de Crăciun 2021 şi Anul Nou 2022

Potrivit unui studiu național realizat de Kantar România și dat publicității printr-o campanie a Asociației „Niciodată Singur”, peste 450.000 de vârstnici se confruntă cu un grad ridicat de singurătate. De asemenea, circa 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare.

Reportajul emoționant îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si