Știm deja că multe femei din noua generație se axează pe carieră și se concentrează pe a face un copil după vârsta de 30 de ani. Cât de greu este să devii mamă atunci când ceasul biologic ticăie, dar și cum putem să fim sigure că fertilitatea nu e o problemă, aflăm de la colega mea, Larisa Rațiu și de la invitatul ei, a transmis Cristina Dorobanțu.

Cât putem face copii?

Larisa Rațiu: Suntem alături de dr. Gianina Brașoveanu, medic ginecolog, care ne va explica concret ce trebuie să facem dacă ne dorim un copil după 35 de ani. Bună dimineața. În primul rând, aș vrea să știu ce șanse avem să rămânem însărcinate dacă trecem de 35 de ani și ce analize trebuie să facem?

Din ce în ce mai multe cupluri decid să aibă primul copil după treizeci și cinci de ani, când au o stabilitate financiară și profesională. Pe lângă analizele uzuale de sarcină să zic așa, hemoleocogramă, glicemie, transaminaze, uree, creatinină, grup de sânge și RH, un examen Papanicolau și un examen de secreție, testele de sifilis de HIV, aș mai menționa și testele de clamidie, ureaplasmă și micoplasmă, care pot duce la infertilitate. O altă importanță mult, mult mai mare la fetele, femeile, deși peste treizeci și cinci de ani, o are determinare a hormonului antimiulerian.

Este o analiză care se face din sânge și ea ne arată rezerva ovariană. Noi ne naștem că o rezervă ovariană și pe măsură ce trece timpul, rezerva aceasta ovariană scade din ce în ce mai mult și atunci trebuie să ținem minte că ceasul biologic nu se oprește niciodată, a declarat dr. Gianina Brașoveanu, medic ginecolog.  

Larisa Rațiu: Știu că există și varianta de a ne recolta ovocitele din timp și de a le păstra până ne decidem să facem un copil.

Ce părere aveți de această opțiune?

Se practică din ce în ce mai des pentru că această recoltare de ovocite și conservare a lor. Nu întotdeauna femeile sunt pregătite emoțional și nu numai emoțional ca să devină mamă și atunci știința a evoluat și ca urmare este necesar ca ele să se adreseze unui medic cu supraspecializare în reproducere umană asistată, în urma unui tratament de stimulare ovariană, se obțin mai multe ovocite care se recoltează și se crioconservează până când doamna respectivă dorește să aibă un prim bebe, a declarat dr. Gianina Brașoveanu, medic ginecolog.  

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Larisa Rațiu: Putem întârzia în vreun fel infertilitatea? Poate cu ajutorul unor vitamine sau a unor tratamente de prevenție....

Un stil de viață sănătos este extrem de important, însă asta nu ne duce la o stagnare a infertilității. Există cercetări în acest sens de exemplu transplantul de celule stem sau injectarea de celule stem intra ovarian, însă nu este o practică de rutină. De asemenea își mai menționa prp-ul intraovarian, dar cu destul de slabe rezultate în acest sens, a declarat dr. Gianina Brașoveanu, medic ginecolog. 

Larisa Rațiu: Vă mulțumim pentru toate aceste informații. Așadar, e esențial să facem analize anual și să urmărim cum evoluează organismul nostru odată cu vârsta, pentru a ști dacă e timpul să luăm măsuri sau nu.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Cum putem scăpa de ridurile de pe gât. Tratamente necesare și sfaturile specialiștilor


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si