„Nu dormi deloc bine noaptea! De câte ori spuneți acest lucru sau auziți de la familie și prieteni? Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, motivul este perna pe care dormim. Ce tip de pernă e mai bună pentru somnul nostru dar și pentru spate și gât, aflăm astăzi de la cunoscotul terapeut, Alexandru Ilie”, a spus Simona Pătruleasa.

Citește și: VIDEO Ghiozdan de patru kilograme. Pericol sau nu? Care este răspunsul unuia dintre cei mai cunoscuți fizioterapeuți

Cât de mult contează perna pentru sănătatea coloanei cervicale

Simona Pătruleasa: Așadar, de ce este perna atât de importantă? Cât de important este pentru coloana noastră?

„În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că mai mult de o treime din viața noastră o petrecem în această suprafață de dormit. Gândiți-vă că, dacă dormim minim 6 ore pe noapte, înseamnă ani de zile pe care îi petrecem într-o anumită poziție, pe o anumită suprafață. Deci, înțelegând acest context, este bine să începem să fim mult mai conștienți de tipul de pernă pe care noi îl alegem. În lipsa unei perne de bună calitate, putem prezente dureri cervicale, dureri de cap, vedere în ceață și astfel de semne pe care nu înțelegem de ce le avem și căutăm soluții: masaj, cafea și astfel de direcții, care de fapt sunt direcții greșite”.

Simona Pătruleasa: Ai adus o pernă care este umplută cu puf de gâscă.

„Exact, o pernă,a așa-zisă, de hotel”.

Simona Pătruleasa: Spune-ne, este recomandată pentru un somn bun?

„Din punctul de meu de vedere nu, și am să și argumentez de ce. Atunci când vorbim despre o pernă optimă, este important să înțelegem faptul că trebuie să își păstreze poziția naturală, indiferent de poziția pe care noi o adoptăm pe parcursul somnului. Prin urmare, dacă dormim pe spate, scobitura gâtului, lordoza cervicală, trebuie păstrată.

Deci, perna trebuie să fie cât mai joasă, cât mai mică, pentru ca atunci când dormim pe spate, capul să stea ușor pe spate. În momentul în care ne ducem pe o parte, distanța dintre ureche și umăr trebuie să fie umplută, deci perna ar trebui să fie suficient de mare. Ai văzut senzația aceea când vrei să-ți faci perna de hotel așa? Să o dublezi? Pentru că vrei să o pui sub ureche deoarece, în lipsa acestui spațiu bine umplut, ei bine, te trezești cu restricții, cu dureri ale gâtului. Dacă dormi pe burtă, cum nu este recomandat, trebuie să scoatem perna pentru că avem nevoie de o suprafață cât mai mică. Din punctul meu de vedere, toate pernele cu un astfel de material, fie sintetic, fie genul acesta de material să spunem, mai natural, cum e puful de gâscă, nu fac decât să ne ofere un confort temporar pentru primele 30, poate 60 de minute. Apoi, perna va începe să se lase foarte mult în jos și apare, ulterior, poziția neadecvată, iar în final putem să ne trezim cu dureri cervicale”, a spus Alexandru Ilie.

„Unul dintre criteriile la care să te gândești atunci când îți alegi o pernă este și materialul, atât cel din interior, cât și din exterior, pentru a-ți oferi un sistem de termoreglare. Practic, dacă este cald, să te facă să îți fie ușor răcoare, și dacă este răcoare, să te încălzească. Din fericire, sunt astfel de materiale disponibile pe piață”.

Simona Pătruleasa: Dar ar trebui să ne alegem perna pe care dormim în funcție de poziția pe care noi o avem în timpul somnului? Pentru că deja ne-am obișnuit să dormim într-un anumit fel.

„Este important să înțelegem criteriile pe care să le respectăm atunci când dormim în o anumită poziție. Ei bine, atunci când dorm pe spate, eu îmi pun capul în această regiune tocmai pentru a putea să las capul pe spate. În momentul în care mă întorc pe o parte, după cum vedeți, ea este mai înaltă prin laterale. De ce? Pentru a umple acest spațiu de care vorbeam. Genul acesta de pernă are la bază un suport care poate fi eliminat, deci se reglează pe înălțime perna, în funcție de talia pe care o ai. Dacă ai 1.60 sau 1.90, crede-mă că ai nevoie de perne diferite. Aceasta este o pernă particulară, care mi-a răspuns acestor criterii de exigență. Mai mult, în momentul în care vreau să dorm într-o parte, pur și simplu întorc perna pe parcursul nopții, având o suprafață mult mai mică pe care pot să stau cu fața. Este recomandat să avem întotdeauna astfel de perne, pe care măcar o dată pe lună să putem să le spălăm. Eu recomand săptămânal”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Simona Pătruleasa: Ai studiat mult până să ajungi la acest model?

„Un an de zile mi-a luat să testez cam toate produsele disponibile în România și, ulterior, să iau producător de bună calitate din lume pentru a putea respecta aceste criterii. Clasele internaționale de perne se realizează în funcție de viteza cu care își revine spuma. Deci este o revenire lentă, medie sau rapidă. Cu alte cuvinte, suprafața de contact a capului trebuie să fie una discret spre dură, deci medie”, a răspuns Alexandru Ilie, terapeut.

Citește și: VIDEO-Dureri de cap provenite de la o problemă a coloanei vertebrale. Cum ne dăm seama că acesta e motivul și ce variante de tratament avem

După cât timp ar trebui ca perna să fie schimbată

Simona Pătruleasa: Să zicem că am ajuns la perna ideală. E perna cu care dormim cel mai bine, nu ne doare nimic. Trebuie să o schimbăm la un anumit interval de timp?

„Foarte bună întrebare. Este recomandat ca aproape la un an, maxim doi ani de zile să schimbăm perna, chiar dacă spuma, din punct de vedere calitativ, este una de foarte bună calitate. La un moment dat ea se uzează prin această compresie repetitivă. Le recomand tuturor celor care ne urmăresc să ia în considerare, o dată la un an, o dată la doi ani, să schimpe cu una de același tip cu care s-au familiarizat. Ideal ar fi să avem o pernă care respectă criteriile de păstrare a capului, în poziții cât mai naturale pe parcursul nopții”.

Simona Pătruleasa: Ce pernă folosim pentru copii?

„Dacă vorbim de nou-născuți, nu avem nevoie de pernă. În primul an de zile nou-născutul trebuie să stea fără o suprafață de contact, direct pe saltea. De obicei, ei stau pe spate. Putem să îi răsucim pe o parte, n-avem o problemă. Apoi, trebuie ușor-ușor încurajați să stea pe o pernă. Eu le recomand pernele acestea uniforme, drepte, mici, care doar să ridice ușor capul și să încurajeze capul să stea pe spate atunci când noi dormim pe spate, respectiv pe lateral. Atunci când copilul depășește cinci ani, șapte ani, deja perne similare cu aceasta (n.r. perna personală a lui Alexandru Ilie), dar pe dimensiuni mult mai mici. Pot fi găsite în comerț și le recomand”, a exemplificat Alexandru Ilie.

Simona Pătruleasa: Cât ar trebui să investim într-o pernă care să fie foarte bună pentru somnul nostru?

„Din experiența proprie, undeva între 200, poate 250 de lei maxim. Ar trebui  să fie o pernă de bună calitate, care să aibă mai multe criterii pe care să le respecte, atât suprafața, din ce este făcută, apoi forma pe care aceasta o are, dar și modul în care a fost tratată spuma de memorie. De exemplu, perna pe care eu  personal mi-am ales-o este o pernă care are inclusiv găuri în interior pentru a oferi o ventilație, iar perna a fost tratată cu un gel termoizolator, a fost scufundată în procesul de producție pentru a ne asigura a ne asigura acest confort din punct de vedere termic”, a răspuns Alexandru Ilie.

Simona Pătruleasa: Care sunt greșelile frecvente pe care oamenii le fac atunci când își aleg perna?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Cea mai frecventă greșeală este atunci când noi alegem două sau trei perne spunând că nu ne simțim bine altfel. Cu alte cuvinte, curbura cervicală începe să fie complet ștearsă. Deci, în loc să am capul ușor pe spate, mă duc foarte mult cu capul spre înainte. O altă greșeală este atunci când dormim pe burtă și avem una sau două perne pe care tocmai am adormit stând pe spate și realmente simțim cum capul este dat foarte mult în extensie și având capul, evident, răsucit, când dormim pe burtă. Deci, dacă tu simți nevoia să ai două perne este important să vizitezi, în opinia mea, un fizioterapeut, să analizezi care este statusul coloanei cervicale ”.

Citește și: Tot ce trebuie sa știi despre hernia de disc și cum se tratează

Simona Pătruleasa: Trei probleme majore care pot să apară din cauza unui somn defectuos?

Ce se întâmplă cu oamenii care nu au un somn adecvat

„Prima problemă este dată de restricția de mobilitate. Te trezești cu gâtul înțepenit atunci când ai o pernă de proastă calitate, mai ales dacă este vară și transpiri, apoi te răcești pe parcursul nopții sau spre dimineață. Apar fenomenel de gât înțepenit, când pur și simplu credem că am dormit strâmb. Dacă lucrurile persistă, putem avea inclusiv obstrucții de circulație sangvină locală și avem de senzația de: durere de cap, cea de încețoșare a vederii, gretuate în a te concentra și, inclusiv, procese de durere cronică, în care simți că nu mai scapi”.

Simona Pătruleasa: Sunt persoane care spun că au dureri de coloană și de aceea dorm fără pernă. Este corect sau nu să facă acest lucru?

„Atunci când vorbim despre dormitul pe spate poate fi luat în considerare dormitul fără pernă, dar problema apare când tu, pe parcursul nopții, schimbi poziția pentru că fără pernă, în dormit pe o parte, vei mari probleme cervicale. Gândiți-vă că veți sta câteva ore întregi cu capul aplecat spre partea cu care dormiți, lucru care automat va conduce la tensiuni musculare locale pe partea aplecată care îți vor genera fenomen de durere”, a răspuns Alexandru Ilie.

Simona Pătruleasa: Aș vrea câteva exerciții sau măcar câteva indicații dacă am dormit prost. Ne trezim dimineața cu durere îngrozitoare pe partea cervicală. Ce exerciții facem ca să ne revenim și să putem fi apți pentru mers la muncă?

„Așa cum știi, Simona, tot timpul, tot timpul am spus că exercițiul fizic este un medicament și trebuie prescris de către un specialist în urma unui consult. Cu toate acestea, dimineața, când ne trezim, recomand tuturor să aibă în vedere să realizeze mișcările în planurile naturale de mișcare ale capului. Prin urmare, să duci bărbia la piept și s-o ridici ușor, cât să simți confortabil. Să înclini ușor urechea spre umăr, stânga-dreapta, și să faci mișcarea de rotație a capului, trei-cinci repetări dimineața, cu blândețe, sunt mai mult decât binevenite”, a explcat Alexandru Ilie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: