VIDEO -Cod portocaliu de ploi și inundații în patru județe din România

Gândul că șuvoaiele ar putea să vină peste ei le dă fiori locuitorilor din patru județe, aflate sub cod portocaliu de ploi și inundații.

Webeditor: Iulian Ciurea marți 22 iunie 2021 , 19:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Prutul este unul dintre cele 3 râuri cu debit uriaș în pericol să se reverse, spun hidrologii, care au emis un cod portocaliu de viituri

periculoase, valabil până mâine.

În acest interval, ploile torențiale cu tunete și fulgere se vor abate cu furie peste 4 județe- unde pământul și-așa e îmbibat de apă.

„Nu știu ce se anunță, poate să vină de-acum până la sfârșitul anului, că pentru mine același lucru este... Atâta timp cât mi-a stricat ceea ce am avut, poate să îmi mai strice și ce a rămas. Cu Dumnezeu înainte”, spun oamenii.

Cod portocaliu peste cod portocaliu de ploi și inundații în România

Gândul îi înspăimântă pe oamenili din imagini- vreme de 3 zile au stat în apă până la brâu după ce șuvoaiele, scurse cu viteză de pe dealuri au năvălit peste ei, în case.

Acum- când în sfârșit apele s-au retras- viitura amenință să-i lovească din nou:

„Suntem tulburați! Suntem tulburați! Ce putem să facem?! Nu mai facem nimic, gata!
Se cunoaște pe mobilă până unde a fost apă, ia uitați. Canapeaua... Nu, alea nu pot fi folosite, sunt deterioritate, în niciun caz. N-avem ce face... Cu cine să ne batem?!”, se plâng localnicii.

Frigiderul l-au pus- afară- la uscat, în speranța că-i va mai fi de folos. Oricum, casele din Biliești nu mai sunt un adăpost sigur. Cel mai greu le e bunicilor și-așa împovărați de ani.

„Toate sunt nămolite, le-am spălat, le-am pus pe gard. Sunt ude toate. M-am suit la copii în pod și am dormit acolo, pe o saltea”, spune o bătrână.

Văduvă de ani mulți, bătrâna n-are niciun ajutor. Toată agoniseala și-a pus-o pe garduri, la uscat.

Patru județe, afectate de codul portocaliu de ploi și inundații

Primarul susține că a cerut Guvernului despăgubiri.

Ploile puternice- sub formă de averse- nu se opresc deocamdată.

Meteorologii ne cer atenție maximă la avertizările nowcasting- de cele mai multe ori, anunță fenomene cu potențial mare de risc, cum ar fi vijelii sau tornade.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si