”Pentru prima dată în ultimii ani, industria IT din România se află pe o pantă descendentă. La Cluj-Napoca, orașul considerat polul industrie IT din țara noastră, o companie își închide sediul, iar altele au lăsat deja mai mulți oameni fără locuri de muncă. Problemele din această industrie sunt numeroase, spun cei nevoiți să lucreze chiar și pentru mai multe companii ca să poată acoperi cheltuielile taxelor pe care trebuie să le plătească la stat”, a transmis Radu Andrei Tudor.

De ce se retrag companiile din România?

Cluj este orașul cu cele mai multe firme de IT, după Capitală. Dacă până nu de mult acest domeniu era foarte atractiv pentru tineri, acum situația s-a schimbat. Mai multe companii se retrag de pe piața din România și aleg să lase fără job-uri sute de angajați.

”Una dintre cele mai importante filiale de testing din industria de gaming își închide filiala de la Cluj și dă afară în jur de 150 de oameni, iar un alt foarte mare jucător din piață este acuzat de angajați că ar face concedieri mascate. Și mai mult decât atât, un soi de abuz psihologic asupra angajaților pentru ca aceștia să demisioneze de bunăvoie”, explică Cristina Szabo, manager comunicare Hacking Work.

Citește și: Lista job-urilor care îți pun în pericol sănătatea! Factorii de risc la care te expui dacă activezi în aceste domenii

Sectorul IT este în declin în ultima perioadă, spun specialiștii.

Cei care muncesc la Cluj resimt deja schimbările negative.

”Cererea pentru servicii digitale este astăzi la un minim istoric, iar asta face ca multe companii să se vadă obligate să concedieze și să facă reorganizări, restructurări”, spune managerul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

De vină ar fi taxele uriașe plătite către stat.

”Dacă vorbim de taxe, acuma vă dați seama sunt și foarte exagerate și nu se ține cont de faptul că mai ales dacă e o firmă la început, să o stimuleze cumva, s-o ajute de la început ”, mai spune cineva.

Majoritatea firmelor de IT lucrează doar pe proiecte cu angajați sau colaboratori, care trebuie să își plătească singuri taxele către stat. Din această cauză mulți aleg să lucreze pentru mai multe companii, iar faptul că acestea se retrag de pe piață îi afectează direct.

”Am cunoștințe care lucrează în IT și din păcate, de la un job s-a ajuns la 3 job-uri și e foarte solicitant. Multe ore de job, epuizare, e greu”, zice o tânără.

Citește și: România, în viziunea părintelui Constantin Necula. Capitolul la care țara noastră se prăbușește de la o zi la alta: ”Doamne ferește”

În plus, tinerii care vor să se angajeze în domeniu își găsesc tot mai greu un job bine plătit.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

”Și dacă ai terminat e foarte greu să te angajezi. S-au și restructurat foarte multe posturi din ce am văzut și din ce se întâmplă pe piață. Văd că toată lumea se plânge de lucrul acesta”, adaugă o altă fată.

Problemele din sectorul IT au început mai ales după ce firmele din țară au rămas fără facilitățile fiscale. Giganții mondiali ai tehnologiei preferă să facă afaceri în alte țări, unde nu au atât de multe taxe de plătit. Firma de la Cluj care a închis sediile din România a anunțat că se va muta pe piața din Asia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si