VIDEO | Pe zi ce trece, centrele de testare devin neîncăpătoare pentru miile de pacienți care prezintă simptomatologia specifică noii tulpini Omicron

De altfel, nu puțini sunt cei care profită de testarea gratuită, testându-se chiar dacă nu au simptome, din dorința de a se simți în siguranță.

Reporter: Tatiana Gavrilă Claudia Costandiş Author: Albert Matei miercuri 02 februarie 2022 , 15:38

Pe zi ce trece, centrele de testare devin neîncăpătoare pentru miile de pacienți care prezintă simptomatologia specifică noii tulpini Omicron

Pe zi ce trece, centrele de testare devin neîncăpătoare pentru miile de pacienți care prezintă simptomatologia specifică noii tulpini Omicron

[Sursa foto: Captură Stirile KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Testarea gratuită creează cozi

Centrele de testare gratuită deschise de curând în unitățile spitalicești de stat au devenit adevărate fronturi de luptă.

De pildă, astăzi la Spitalul Clinic de Psihiatrie Obregia din Capitală zeci de persoane au stat la coadă ore în șir pentru fi testate.

Nici la Spitalul Universitar nu era mai liniște, la orele prânzului așteptau deja câteva zeci bune de persoane pentru a fi testate PCR de către un cadru medical.

„Am avut simptome mai multe zile și văzând că nu scap de ele...”

„Am făcut un test rapid acasă...și simptome, doar că-mi curge nasul...mă ustură puțin în gât...”

Citeste si: Unui băiat dintr-o familie de ruși i s-a refuzat operația pe inimă. Motivul a fost că părinții erau nevaccinaţi

„Tuse și gât uscat.

- V-ați făcut un test înainte?

- Da și a ieșit pozitiv, l-am făcut acum 2 ore.

- Vaccinată, sau nevaccinată? Vaccinată! M-am vaccinat cu a treia doză joi!”

Și în timp ce unii au simtome clare, alții, profită de gratuitate pentru a se asigura că sunt sănătoși. Însă nu iau în caldcul faptul că stând în astfel de cozi sunt mai mult expuși.

„Ca simptom, am avut doar o tuse, dar am ieșit din carantină și am vrut să văd dacă e totul ok.”

„Sunt aici nu pentru că aș avea simptome, ci pentru că sunt contact direct, are colegul meu de bancă și am decis că cel mai bine ar fi să-mi fac un test.”

Mergem și la centrul de testare de la Institutul de Pneumoftizilogie ,,Marius Nasta,, și găsim din nou aceeași coadă de zeci de persoane.

„Nu, eu n-am simptome, copilul, îl doare în gât și i-am făcut un test din acela de salivă și a ieșit că ar fi pozitiv, așa că am venit să ne testăm cu toții.”

Citeste si: Ministerul Educației a anunțat câte școli au trecut în online. Sorin Cîmpeanu, declarație de ultimă oră

„Am o oboseală în corp și eu și soția, bine, ea mai și tușește.

- V-ați făcut un test înainte?

- Eu nu, doar ea și a ieșit negativ, și-a făcut vreo 4, de asta am și venit să scăpăm de obsesia asta!”

Și atunci nu e de mirare că numărul cazurilor noi cresc pe zi ce trece. De altfel, potrivit medicilor epidemiologi, valul al 5-lea ar putea fi sfârșitul acestei etape, mai ales dacă luăm în calcul că varianta omicron este cea mai contagioasă, dar și cea mai ușoară formă a bolii.

Radu Tincu, medic infecționist: „Într-adevăr au apărut variante virale subsecvente omicronului, dar acestea se pare că-și păstrează aceeași sensibilitate în fața anticorpilor. Valul 5 cred că va fi un val urmat de o perioadă calmă, pentru că vom avea o imunitate colectivă suficient de bună, având în vedere că estimările spun că până la sfârșitul lunii februarie 60%, dacă nu chiar mai mult din populația Europei va fi îmbolnăvită de varianta Omicron.”

Citeste si: Bilanț coronavirus, 2 februarie 2022. Numărul infectărilor cu COVID-19 rămâne ridicat: peste 35.000 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 35.000 de cazuri noi de pesoane infectate cu SARS-COV 2.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si