Echipa națională de rugby, blocată în Africa de Sud

Rugbyștii din Baia Mare sunt încă blocați într-un hotel din Johannesburg, cu excepţia căpitanului echipei, care se află la Pretoria, alături de familia sa, stabilită acolo. Sportivii, dar şi alţi câţiva români, aşteaptă aeronava care să îi scoată din ţara izolată din cauza noii tulpini.

Eugene Apjok, antrenorul echipei naționale de rugby: „Suntem de pe data de 15 noiembrie în Africa de Sud și pe data de 26 am auzit că au apărut aceste probleme (n.r.

noua tulpină)! A doua zi noi aveam zborul și am înțeles chiar în dimineața zilei că s-au anulat zborurile și a intervenit această problemă!”

Citeste si: Raed Arafat a vorbit despre tulpina Omicron: „Va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească”

Ca să poată pleca din Africa de Sud, românii trebuie să se testeze, chiar dacă sunt vaccinaţi. Procedurile greoaie de stabilire a unui culoar de zbor au făcut însă ca valabilitatea testului să expire.

„Vineri am făcut testul PCR pentru a putea pleca spre România, ca să ne încadrăm în cele 72 de ore, astăzi dimineață la 11 a expirat! Azi dimineață am făcut alt test și așteptăm rezultatele! 90 la sută din delegație este vaccinată!”

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Căpitanul echipei, Johann van Heerden, are dublă cetățenie, română şi sud-africană, și locuiește cu familia la Pretoria. De când a aflat că tulpina se răspândește cu rapiditate, a preferat să stea departe de toată lumea.

Johann Van Herdeen, căpitanul echipei naționale: „Mi-e teamă pentru ei (n.r. familie) că îi las pe ei în urmă aici și sper că vor fi bine! Noi avem zbor până la Mombasa (n.r.

escală pentru realimentare) și după aia în București!”

Citeste si: Ce simptome au pacienții cu varianta Omicron de coronavirus

Blocați în Africa sunt şi alţi români. Printre ei, Tunde Skovran, o regizoare care filma un documentar în Johannesburg. De trei zile încearcă să se întoarcă, dar fără succes.  

Tunde Skovran, regizor: „În primă faza oamenii au intrat într-o panică cumplită! S-au umplut magazinele, mall-urile toată lumea încerca să cumpere mai ales alcool că în starea de alerta nu se vinde alcool în Africa de Sud!”  

Autoritățile române vor trimite o aeronavă pentru a repatria cele 90 de persoane

Pentru că nu exista altă variantă, autorităţile române au decis să trimită o aeronavă TAROM spre Africa de Sud pentru a repatria 90 de persoane.

Marius Popescu, purtător de cuvânt TAROM: „Din informațiile pe care le avem la ora actuala de la Ministerul Afacerilor Externe, vorbim de peste 40 de cetățeni români, iar restul de cetățeni europeni!”  

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Care sunt simptomele infecției cu Omicron! Cum se diferențiază de variantele precedente ale coronavirusului

După apariţia omicron, autorităţile române au decis ca cei care se întorc din ţările din sudul Africii, indiferent dacă sunt imunizaţi sau nu, să stea în izolare timp de 14 zile. 

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

VIDEO - Blocați în Africa


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si