VIDEO | Fără teamă, dăm virusul de la unii la alții

Încă o zi cu peste 400 de infecții diagnosticate cu noul coronavirus urcă România în fruntea Europei în ceea ce privește rata de îmbolnăvire.

A.M.S., vineri 26 iunie 2020 , 19:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Doctorii atrag atenția că oricine poate să fie purtătorul virusului și să nu știe. Astfel îl dă altora, în condițiile în care mulți s-au relaxat prea tare și nu mai au nici pic de teamă. Drept dovadă sunt imaginile filmate astăzi atât pe stradă - cât și în piețe.

  Piața Rahova - orele prânzului. Un cort închis ticsit de lume. Oamenii strânși buluc la cumpărături stau umăr la umăr - unii cu mască de protecție - alții fără.

  O altă femeie părăsește piața cu figura descoperită. Poartă mască - dar îi acoperă doar bărbia.

  Iar focarele au crescut rata infecției mult. Două zile la rând - ieri și astăzi - au fost raportate cifre record de diagnosticați cu covid 19. Cu 460 de cazuri ieri, respectiv 411 astăzi - România urcă pe locul 3 în Europa în ceea ce privește rata de infectări la suta de mii de locuitori. Mulți cred că aceste cifre nu reflectă realitatea.

  Citeste si: Medicul Anthony Fauci: Abordarea americană în combaterea COVID-19 nu funcţionează

  Furnicar de lume e și în Piața Unirii. Vremea caldă i-a scos pe oameni din case - iar aleile par neîncăpătoare - la fel și magazinele din zonă.

  Specialiștii spun că virusul se transmite deja intracomunitar - adică oricine poate să fie infectat și nu aibă simptome - dar poate transmite. Tocmai de aceea - ar trebui să purtăm măști atunci când stăm de vorbă cu cineva și - de preferat ar fi - să păstrăm distanța de 1 metru și jumătate.

  În ciuda exploziei de cazuri - cei din guvern spun că nu se pune problema reîntoarcerii la starea de urgență. Ba mai mult - se pregătesc pentru noi măsuri de relaxare. În plus - cei diagnosticați pozitiv și fără simptome nu vor mai fi obligați să stea în spital mai mult de 10 zile.

  Citeste si: E oficial! Toți românii trebuie să știe asta. Redevine obligatoriu de la 1 iulie

  VIDEO | Fără teamă dăm virusul de la unii la alţii

  Pe de altă parte - ordinul de ministru prin care românii sunt trimiși în carantină, izolare ori sunt internați în spitale - nu va mai produce efecte după ce decizia Curții Constituționale va fi publicată în monitorul oficial.

  Cu alte cuvinte - dacă cineva este testat pozitiv și nu vrea să fie tratat în spital nu îl poate obliga nimeni. Nici atunci când se întoarce dintr-o țară de pe lista galbenă... autoritățile nu îl pot forța să stea izolat. Ca să facă toate aceste lucruri - guvernul trebuie să convingă Parlamentul să adopte o lege.

  Decizia CCR nu se aplică retroactiv - adică nu afectează - însă - măsurile luate deja. Prin urmare, nimeni dintre cei internați sau carantinați nu poate să dea statul în judecată.

  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si