VIDEO | Haos la primul termen în Dosarul Revoluției. 600 de oameni, chemați la audieri. Multora li s-a făcut rău

A fost un adevărat haos la Curtea Supremă, unde magistrații s-au gândit să cheme la audieri într-o singură zi peste 600 de oameni în primul termen din dosarul Revoluției. Unii și-au pierdut părinții și rudele în decembrie 1989. Alții au trăit infernul pe pielea lor. Iar imaginile fără precedent filmate astăzi arată că au trecut trei decenii degeaba. Oamenii abia au încăput pe holuri, iar unora li s-a făcut rău.

Author: D.S. vineri 29 noiembrie 2019 , 19:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Coadă la rația de adevăr” e mesajul care a stat scris în dreptul imaginilor cu cei peste 600 de oameni care au umplut până la refuz curtea exterioară şi holurile Curții Supreme.

Mulți fiind bătrâni și bolnavi, au cedat într-o asemenea îmbulzeală. Unora li s-a făcut rău și a fost nevoie ca medicii SMURD să intervină de două ori.

La 30 de ani de la vărsarea de sânge din 1989 se caută încă vinovați. Prima fază din procesul Revoluției a început astăzi cu citarea a peste 5 mii de oameni care s-au constituit părți civile în dosar și care trebuie să fie audiați. Toți cer despăgubiri și fiecare poartă pe umeri o povară grea.

Aurel Dumitraşcu, rănit la Revoluţie: Eu am fost împuşcat, aveam 14 ani atunci. Împuşcat în mână. A intrat şi a ieşit. Un glonţ a avut 8 ieşiri. La C.C.! Pe colţul Bibliotecii Naţionale!

Cu greu poate povesti o femeie ce chin a trăit la Revoluție. A fost și rănită și reținută.

Nicoleta Giurcanu, rănită la Revoluţie: Am fost arestată cu tatăl şi fratele meu. Am ajuns pe la Jilava, Poliţia Capitalei, secţia 14. Soţul meu este urmaş de erou. Socrul meu a fost împuşcat cu 18 gloanţe.

Citeste si: VIDEO| Sute de persoane, la sediul ÎCCJ, la primul termen în Dosarul Revoluţiei. Ion Iliescu nu s-a prezentat la instanţă

Cu toate acestea, femeia spune că nu a fost inclusă pe lista victimelor din dosar și e hotărâtă să lupte până la capăt.

Nicoleta Giurcanu: Justiţia trebuie să fie corectă, să-şi facă datoria până la capăt iar vinovaţii: Iliescu, Voican Voiculescu şi toţi ceilalţi să plătească.

Trei ore i-au trebuit grefierei să citească astăzi numele celor 600 de oameni de pe liste.

Haos la primul termen în Dosarul Revoluției

Petre Nechita, reporter Ştirile Kanal D: Niciodată holurile Curţii Supreme nu au fost atât de pline. Practic, zona publică de la parterul instanţei este blocată. Instituţia şi-a modificat programul, în aşa fel încât acest proces să capete prioritate.
Personajul principal- Ion Iliescu- acuzat de crime împotriva umanității, nu a venit la proces. Și-a trimis avocatul care a cerut ca dosarul să fie retrimis la parchet.

Lângă Ion Iliescu- pe lista celor considerați vinovați de către procurori- îi regăsim pe Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil ”Cico” Dumitrescu. Ei trebuie să dea socoteală pentru moartea a peste 850 de oameni și rănirea altor peste 2000.

Citeste si: Teodor Mărieş: Dosarul Revoluţiei este incomplet. O mare parte dintre persoanele vătămate nu au fost audiate

Potrivit anchetei, după 22 decembrie au fost răspândite în mod voit informaţii false despre terorişti, cu scopul de a produce panică. După fuga dicatorului, au fost trase peste 12.000 de gloanţe. În tot acest haos, un grup bine organizat acapara puterea, susţin procurorii.

Abia din 2016 au început anchetatorii să adune grosul dovezilor. 2.000 din totalul celor 3.000 de volume au fost întocmite în ultimii 3 ani. Următorul termen a fost stabilit pentru 21 februarie 2020.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si