Scumpirile din ultima perioadă îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a merge la cumpărături, mai ales în perioada din apropierea sărbătorilor.

Prețuri mai mari pentru masa de Paște

„Până de Paște nu mai luăm nimic, dacă până acum luam carton de 10 ouă și acum iau 6-7 ouă.

Muncești de pomană și când iei salariul nu te ajungi cu nimic”, spune Mihaela.

Cu lacrimi în ochi, Mihaela se gândește că o așteaptă cel mai greu Paște de până acum. Din salariul de 2.500 de lei abia reușește să-și întrețină familia, astfel că pentru ea, aceste sărbători pascale vor fi mai sărace.

„Cozonac nu ai curaj să te apropii de el. Ce carne de miel? Nu mai luăm nimic. Facem o carne din ce o fi și asta e. La revedere”, a mai spus femeia.

Citește și: VIDEO: ANPC intervine în disputa caselor de marcat automate din magazin: „Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier”

Deja în piețe, carnea și organele de miel se vând cu 45 de lei kilogramul. Ouăle ajung la 1 leu și 50 de bani bucata, iar cozonacul îl găsim la aproximativ 40 de lei.

Ce spun specialiștii?

„Un coș pentru două zile de Paște poate să fie cu cel puțin 65-70% mai scump decât anul trecut”, spune președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!- wowbiz.ro

„Sunt dărâmătoare prețurile. Mi se pare o masă de Paște enorm de scumpă la 45 de lei un kg de miel ..și credem că mai crește. Mâncarea săracului pe vremuri, acum a devenit un lux și un ou mai bun”, spune un cumpărător.

Legumele și fructele ne vor costa şi ele mai mult și până la Paște.

Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste până la 50 de lei.  Potrivit fermierilor, prețul per kilogram va fi cu cel puțin 5 – 10 lei mai mare față de anul trecut.

Citește și: EXCLUSIV: Legumele și fructele din piețe, tot mai scumpe./ Producător: ”Prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”

Prețul unui kilogram de carne de miel s-a scumpit în primul rând din cauza scumpirii utilităților și mâncării necesare pentru animale, spun crescătorii. Ei susțin faptul că prețul furajelor s-a dublat în ultimul an și astfel sunt nevoiți să mărească și ei prețurile, pentru a putea controla veniturile. 

De asemenea, mulți dintre fermieri preferă să vândă animalele în viu în țările arabe. Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România. În funcție de prețul de acolo, ciobanii noștri decid cât mai vând și pe piața internă. 

Scumpiri la lapte și ouă

Și alte alimente vor costa mai mult în anul 2023. Scumpiri s-au înregistrat la lapte, care se vinde cu 9 lei litrul sau la ouă, care s-au scumpit cu 45-50% față de anul 2022.

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puţin 40 de lei kilogramul, de Paşte. Din pricina inflaţiei, cașul, urda și telemeaua abia făcută s-au scumpit cu aproape 30%. 

Citește și: VIDEO- Mucenici de 25 de lei. Prețuri incredibile în Capitală

De asemenea, dacă un kg de ceapă se vindea la începutul anului cu 3 lei, în prezent ajunge și la 10 lei.

Citește și: VIDEO- Valoarea coșului minim a crescut. Ce spun specialiștii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si