„Inflația scade dar prețurile continuă să crească. Este realitatea pe care o trăiesc în continuare românii, cu toate că rata inflației a scăzut sub șase procente. În topul scumpirilor se află serviciile, dar și diverse produse indispensabile, cum ar fi detergenții sau medicamentele. Specialiștii spun că nu vom asista prea curând la scăderi de prețuri la raft”, a transmis Radu Andrei Tudor.

Detergenții ne ard în continuare cel mai rău la buzunare, arată datele Institutului Național de Statistică.

Aceștia s-au scumpit cu  aproximativ 25 la sută în ultimul an.

„Detergenții pentru mașina de spălat sunt foarte scumpi, nu scumpi, foarte scumpi. Adică să dai pe două kilograme 50 și de lei e enorm”, „Cu un douăzeci și cinci la sută cred(n.red. s-a scumpit) la detergent.l La restul produselor tot cu 10- 15% s-au majorat”, se plâng oamenii.

Siderat de prețul mare al detergentului a fost și premierul Marcel Ciolacu, care i-a cerut șefului Consiliului Concurenței
să înceapă o anchetă. Cu toate că inflația scade de la lună la lună, anumite produse continuă să se scumpească. Dintre alimente, majorări importante se resimt la carnea de bovine și porc, dar și la cartofi.

Citește și: Fiscul vânează averi pe TikTok! Toți cei care postează teancuri de bani și mașini scumpe vor avea de dat explicații

„O rată a inflației pozitivă, chiar și mică, ascunde în spate o inflație mai mare pentru anumite produse și servicii și, după cum spuneam, de cele mai multe ori sunt fix produsele și serviciile care se consumă în

cantități mai mari”, a explicat Cristian Năsulea, profesor de economie.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Există totuși și vești bune. Unele prețuri pare că au intrat la apă.

„În ultimul an, cea mai mare scădere de preț s-a înregistrat la făină și mălai, cu aproximativ treizeci la sută. Și uleiul este mai ieftin cu circa 23 de procente, iar zahărul ne scoate mai puțini bani în buzunare cu zece la sută”, a transmis Mădălina Bichir, reporter Kanal D.

Cu toate că unele alimente s-au ieftinit în teorie, oamenii nu resimt acest lucru în buzunare: „Nu e vorba de făină, păi mănânc făină? Face omul pâine acum?”, „Nu mi se pare că s-a ieftinit aproape nimic”, „Coșul total de cumpărături costă aproape dublu.”

inflatie, bnr, scumpiri 2024

Și prețul medicamentelor este amețitor. Unii oameni spun că jumătate din pensie se duce numai pe medicamente: „S-au dublat, dacă nu s-au triplat anumite medicamente. Numai pe o lună cheltui peste 600 de lei”, „S- au scumpit toate, dar nu știu de ce. În special astea de răceală și gripă s-au scumpit”, „Sunt alții care nici nu-și iau rețetele. Sunt foarte scumpe și dacă iau, iau înjumătățit.”

Și pentru serviciile poștale și de curierat plătim mai mult cu peste 26 de procente, arată datele.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

„Principala cauză a evoluției tarifelor o reprezintă creșterea cheltuielilor salariale. După cum bine
știți, începând cu luna ianuarie 2023, salariul minim a fost modificat”, spune Gabriel Bulumac, director vânzări Poșta Română.

Prognoza inițială a Băncii Naționale arăta că până la finalul anului ar trebui să ajungem la o inflație de 4,7%. Acum reprezentanții BNR au transmis că reducerea inflației se va face mai lent și nu este sigur că se va atinge ținta propusă.

Citește și: VIDEO: Se scumpesc afumăturile! Care ar fi următoarele produse pentru care vom plăti mai mult?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si