VIDEO | Intrăm în Scenariul patru. 2.109 cazuri de coronavirus, confirmate în ţară

Intrăm în scenariul 4. Raed Arafat a anunțat că sunt 2.109 cazuri de coronavirus confirmate în ţară, dintre care 593 în municipiul Suceava.

A.M.S., luni 30 martie 2020 , 19:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

  Paturile ocupate de pacienții cu simptome ușoare vor fi eliberate pentru a face loc bolnavilor în stare gravă. Aici, ne vor fi de mare ajutor spitalele mobile construite de armată și hotelurile unde vor fi cazați o parte din cei care suferă de COVID-19. Pe de altă parte, cadrele medicale trebuie să aibă bagajul făcut pentru că ar putea fi detașate.

  Mai mult decât o boală, molima COVID-19 a făcut omenirea să pară mică și în această luptă greu de purtat, România este pe cale să ia cele mai dure măsuri pe care le-am trăit în ultimele decenii. Scenariul 4 - de care ne temeam în urmă cu o lună - înseamnă că cei infectați sunt prea mulți să mai fie suportați doar de spitale* și atunci parte din ei vor fi tratați, în altă parte. Printre pacienții care ar putea fi mutați este și o studentă la Cambridge, în vârstă de 21 de ani, întoarsă recent din Marea Britanie și internată la Matei Balș, în urmă cu câteva zile.

  Citeste si: Anunț de ultimă oră: Declarația pe proprie răspundere nu poate fi semnată online!

  "Mi-au făcut analize și radiografie pulmonară. Am primit niște medicamente, dar nu știu ce eficacitate universală au, având în vedere că există pacienți în spital care iau același tratament - și care au ieșit în 4 zile - sau care de două săptămâni tot retestează pozitiv, chiar dacă nu mai au absolut niciun simptom. În rest, majoritatea - inclusiv eu - suntem doar pe observație.", a afirmat o studentă de la Cambridge, internată la "Matei Balș".

  Citeste si: Situația e îngrijorătoare. Jumătate de milion de contracte de muncă suspendate. Violeta Alexandru prevede un scenariu sumbru

  Scenariul 4

  Chiar dacă numărul vindecaților crește de la o zi la alta, mai multe sunt cazurile de îmbolnăvire. Curba ascendentă pe care ne aflăm ne aduce mai aproape de o supraîncărcare a secțiilor ATI. În fața inevitabilului, medicii care au în grijă bolnavi de COVID au început să îi aleagă pe cei cu forme ușoare** pe care să îi transfere către spitalul ridicat de militari, în județul Ilfov. Un al doilea centru medical este ridicat de armată la Constanța.

  Scenariul 4 se traduce în sistemul sanitar printr-un plan alb, structurat pe etape ale gravității: în perioada următoare, dacă spitalele suport se vor umple, vor fi folosite spitalele universitare de urgență, cele județene și clinicile private care au paturi de Terapie Intensivă. Chiar și-așa, în ultima fază, când capacitatea sistemului sanitar este exploatată la maximum, pacienți ar putea muri cu zile, în fața unui val de îmbolnăviri.

  Citeste si: Specialiștii susțin că că vaccinul împotriva coronavirus va fi gata până în vară

  Ca să n-ajungem în situația de-a avea sute de cazuri grave, medicii îi vor considera suspecți de COVID pe toți pacienții din grupe de risc care prezintă semnele unei viroze, a anunțat - aseară - secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.

  În plus, atunci când situația va fi critică, personalul de specialitate medical sau auxiliar - va fi detașat la spitalele publice unde va fi nevoie. Medicii, asistentele, infirmierele, farmaciștii și alți angajați ai sistemului sanitar, desemnați de Direcțiile de Sănătate Publică, prin ordin de prefect, nu pot refuza detașarea.

  Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
  Te-ar putea interesa si