Mina a fost descoperită de o structură a Gărzii de Coastă, iar intervenția scafandrilor a fost solicitată imediat, arată un comunicat MApN.

Echipa Forțelor Navale și-a început misiunea în jurul orei 19.30. Specialiștii estimau că operațiunea ar putea dura în jur de o oră.

Mina a fost neutralizată

Mina a fost neutralizată cu succes, fiind distrusă în jurul orei 20:10, iar echipa de scafandri s-a întors deja la bază, anunță MApN.

Conform procedurii, scafandrii au plasat o încărcătură explozivă și au detonat mina. 

Scafandrii militari au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în siguranță, în apele teritoriale românești. Au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie ”, a precizat Ministerul Apărării Naționale.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citeste si: Zelenski cere evacuarea regiunii Doneţk. "Teroarea e arma principală a Rusiei în această fază a războiului"

Cornel Pavel, purtător de cuvânt al Forțelor Navele Române, a declarat, potrivit Digi24, că astfel de mine sunt periculoase, așa cum periculoase sunt și misiunile scafandrilor de a le neutraliza. După ce au constatat ce fel de mină e, cei cinci scafandri trimiși la fața locului au luat decizia în privința modului de a o elimina.

Fără doar și poate, această mină provine din zona de conflict ruso-ucrainean. Sunt mine marine de tip YAM, care pot pluti în derivă până când întâlnesc un obstacol. Sunt mine marine de contact și la întâlnirea unui obstacol, ele explodează. Dacă sunt observate din timp, cum a fost cazul minei de la Eforie, mina poate fi neutralizată, a explicat Cornel Pavel.

Citeste si: VIDEO Accident neobișnuit: Un ciclist a zburat în tribună la Jocurile Commonwealth. Cinci persoane au fost rănite

Nu este prima dată când o mină este descoperită în largul țărmului românesc, însă aceasta este la distanța cea mai mică de țărm de până acum.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si