VIDEO | Copiii diasporei nu visează la haine ori jucării scumpe, ci doar la bucuria de a-şi strânge în braţe părinţii

De ziua ei, România îşi numără neputincioasă copiii rămaşi singuri. În timp ce românii au plecat în masă pentru un viitor mai bun, feciorii lor cresc alături de celelalte rude, cu dorul sfâşietor de mama şi de tata.

Author: Mircea Pop miercuri 01 decembrie 2021 , 15:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De ziua ei, România îşi numără neputincioasă copiii rămaşi singuri. În timp ce românii au plecat în masă pentru un viitor mai bun, feciorii lor cresc alături de celelalte rude, cu dorul sfâşietor de

mama şi de tata.

Elevii școlii gimnaziale din satul Lădăuți, județul Covasna repetă intens pentru un mic spectacol pe care îl pregătesc de Ziua Națională a României.

Trăiește cu dorul tatălui plecat

Printre micii cântăreți îl zărim pe Alberto, un puști de doar 10 ani care zilnic trăiește cu dorul tatălui plecat la muncă în Italia. Acolo s-a născut și el, dar în urmă cu un an și jumătate băiatul, fratele mai mic și mama lui s-au mutat în România. 

- Cum e pentru tine să fii departe de tatăl tău?

- Cam rău, să zicem.

- Îi duci lipsa?

- Câteodată da.

- Îți e dor de el, nu?

- Da.

În scurt timp, puștiul a trecut de la școală în limba italiană la lecții făcute în română. Acum este în clasa a patra și învață într-o clasă simultană unde are colegi de clasele zero și a doua.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO- Ani sacrificați ca să se întoarcă acasă

Merită sacrificiul?

Lui Alberto și frățiorului mai mic, Denis, nu le lipsește nimic acasă. Dar pentru confort și stabilitate financiară sunt nevoiți să plătească un preț mult prea mare: lispa tatălui. Capul familiei a rămas în Italia. Lucrează în construcții și câștigă bani pentru a-i întreține pe cei doi fii, dar și pe soția care este însărcinată.

- Soțul a fost stâlpul familiei?

- Da.

- Și e în continuare?

- Da.

- El de ce n-a ales să se întoarcă?

- Păi na, am zis că mai avem ceva de terminat și noi și un piculeț pentru ei să se mai ducă un pic.

- Sacrificiul ăsta merită?

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Un purtător de cuvânt de la Graceland face primele dezvăluiri despre intențiile Lisei Marie Presley în legătură cu averea ei- radioimpuls.ro

- Câteodată da, câteodată nu.

Crăciunul bate la ușă, iar cei mici i-au scris și Moșului, însă cel mai așteptat musafir rămâne tata.

Citeste si: VIDEO| Proteste în Italia, după ce certificatul Covid a devenit obligatoriu

Steluța a rămas în grija bunicilor

În aceeași situație o găsim și pe Steluța. La 14 ani, nu știe ce înseamnă iubirea de mamă și de tată. După ce tatăl a plecat peste hotare, mama a părăsit-o și a lăsat-o în grija bunicilor. Doar ei i-au oferit alinare.

- Mama era în Bacău, își refăcuse viața.
- Unde era tatăl tău?
- Cred că era în Ungaria. Am mai ținut legătura pe internet.

Steluța este în clasa a opta și se pregătește intens pentru primul examen important din viața ei. Acum ar avea cea mai mare nevoie de parinti, insa oricând are nevoie de ajutor știe că se poate baza pe cei din jur.

Citeste si: Un român a fost găsit mort într-un lac din Italia. Totul s-a întâmplat în urma unui pariu făcut la beție

O statistică făcută de specialiștii Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții arată că la finalul anului trecut, peste 75.000 de copii români aveau părinţii plecați la muncă în străinătate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si