Sărbători și zile de naștere petrecute departe de părinți, sfaturi date doar la telefon și un mare gol în suflet. Sunt amintirile triste din adolescența lui Robert. "A fost greu fără părinți... Da, foarte. N-am cuvinte...", spune el.

Citeste si: VIDEO- Comunitate de romi din Bihor, campioana națională la vaccinare

Întreaga sa familie a muncit timp de zeci de ani în Spania, la culesul fructelor. La 19 ani, băiatul a luat și el calea diasporei. A rezistat 8 ani, a strâns tot ce a câștigat și a investit într-o afacere agricolă, pe meleagurile natale.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Citeste si: O tânără de 21 de ani a decedat în timpul operației de rinoplastie. Medicul care a anesteziat-o este judecat pentru omor

"Noi acum ne pregătim pentru culesul căpșunelor de toamnă-iarnă. Mai sunt puține, dar totuși mai sunt... Câștigăm traiul zilnic de-aici", spune tânărul antreprenor.

"Vreau doar să trăiesc fără nicio grijă"

În ferma sa din Mârșani, județul Dolj, Robert produce 3 soiuri de căpșuni, pe 30 de arii. Toate sunt dulci si zemoase.

"De mic am fost mai sărăcuț, așa, am fost cam cel mai sărac din comuna noastră. Am luat-o din familie, am urcat și am ajuns la stadiul asta. Nu mai ducem grija zilei de mâine. Eu nu vreau să fac palate sau să-mi iau nu știu ce mașini. Vreau doar să trăiesc făra nicio grijă", explică Robert. Un kg de căpșune costă acum circa 35 de lei, iar băiatul are în plan să producă fructe și pe timpul iernii, într-un solar săpat la 2 metri sub pământ, unde căldura se menține la 10-15 grade Celsius.

"Le-am pus în pământ ca să aibă căldură și le-am ridicat pentru lumină la nivelul ăsta. Sper să facem și în ianuarie, ca să avem din ce trăi și în timpul iernii. Acum sunt plantate, încep să înflorească", spune tânărul din Dolj.

Linie de finanțare pentru românii din diaspora care vor să revină în țară

În timp ce Robert muncește în solar, mama lui vinde lădițele cu fructe la piață. Astfel, în loc să-și vadă fiul o dată la 9 luni, femeia se întoarce seara acasă, obosită, dar fericită că-și poate îmbrățișa familia.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cum a reușit Delia Budeanu să se vindece de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

"E greu, străinătatea e grea. Am fost departe și de mama, mama a decedat și eu n-am fost la înmormântarea ei... A fost greu", spune femeia.
Ca Robert și ca mama lui sunt mulți alți români care muncesc cu familia în diaspora și încearcă să revină în țară.

De altfel, statul a deschis o linie de finanțare în valoare de 50 de mii de euro, bani nerambursabili, pentru tinerii care au lucrat în ferme din străinătate și care vor să-și dezvolte o afacere în agricultură.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si