VIDEO | O anchetă a jurnaliştilor de la Recorder scoate în evidenţă afacerile din sânul Bisericii Ortodoxe Române

Sute de milioane de lei sunt trimişi de aleşi către patriarhie, care îi împarte după bunul plac doar firmelor de casă ale bisericii, dar care prestează munci supraevaluate, astfel încât banii adunaţi de la milioane de români sunt direcţionaţi către conturile câtorva firme alese pe sprânceană de mai-marii patriarhiei.

Reporter: Claudia Costandiş Author: M.A. miercuri 13 octombrie 2021 , 18:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Afacerile BOR, scoase la suprafață

Investigaţia colegilor de la Recorder arată cum se învârt banii în Biserica Ortodoxă Română şi cine sunt destinatarii finali.

Licitaţiile se organizează cu dedicaţie, iar conexiunile bisericii sunt până la politicienii care fac lobby pentru a strânge sume enorme pentru lucrările de restaurare sau refacere a unor imobile.

Citeste si: Sărbătoare 14 octombrie 2021: Ce nu este bine să faci de Sf. Parascheva. Este cruce roşie în calendarul ortodox

Potrivit Recorder, Lazăr Neacşu este unul dintre politicienii care ajută biserica să obţină fonduri impresionante. Consilierul general al PSD ar fi fost omul de legătură al bisericii cu autorităţile în măsură să trimită banii strânşi din impozite şi taxe pentru lucrările, de multe ori supraevaluate, din lăcaşurile de cult. Un jurnalist Recorder a luat legătura cu el, sub acoperirea că are legături în cercurile politice şi promiţându-i că ar putea ajuta biserica să acceseze fonduri europene.

După ce i-a câştigat încrederea, jurnalistul sub acoperire face cunoştinţă cu unul dintre oamenii de decizie din biserica română: preotul Aurel Mihai, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2021? Tradiţii de Lăsatul Secului

Preotul Aurel Mihai îi explică jurnalistului care este rolul său şi îi cere ca biserica să fie iertată cumva de cofinanţare, lucru obligatoriu, de altfel, la orice proiect cu bani europeni. Lazăr Neacşu, prezent la întâlnire, sare în ajutorul preotului.

Potrivit legii, biserica ortodoxă română nu se subordonează niciunei instituţii de stat. Totuşi, cei de la Recorder spun că licitaţiile în urma cărora se alocă banii ar fi trucate.

Reacția BOR

Reacţia Bisericii ortodoxe a venit prin vocea purtătorului său de cuvânt.

”Faptul ca o persoană, fie el și un angajat al Arhiepiscopiei Bucureștilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând și invocând o relație apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu știe că i se folosește numele într-un context de care e total străin.”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR. 

Citeste si: Anchetă Recorder, despre sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici. Legături la nivel înalt. Prima reacție a BOR și prima demisie

Materialul întreg îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si