„Zilele acestea se aleg Babele. Obiceiul vechi de sute de ani este și acum respectat cu sfințenie, mai ales la țară, u nde românii se pregătesc temeinic pentru ziua lor. Cum se aleg babele și ce însemnătate au, aflăm din materialul următor”, a transmis Cristina Dorobanțu, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Cum ne alegem Babele?

În această comună din județul Galați, obiceiul de a alege la începutul primăverii o Babă este respectat cu sfințenie.

Tradiția își are originea în legenda Babei Dochia, care a plecat cu o turmă de oi în munți.
„S-a întâlnit cu Dumnezeu și i-a spus: întoarce-te înapoi ca vine iarna. Nu s-a întors înapoi, nu a ascultat de Dumnezeu și a plecat mai departe”, a explicat o localnică.

Citește și: Ce sărbătoare este în Calendarul ortodox pe 6 martie 2024?

În timp ce era pe munte, vremea s-a înăsprit brusc. Iar Baba Dochia, care avea pe ea 9 cojoace, a început să le dea jos unul cate unul.
„Când a ajuns la al 9-lea cojoc, Dumnezeu a dat un ger mare și s-a făcut stană de piatră cu tot cu oi”, a continuat femeia.
De atunci, în fiecare an, la începutul lunii martie, românii își aleg o zi care le va arăta cum le va fi anul.
„- Ziua mea de naștere.

Să fie soare, dar să fie și cu ploaie.

- Asta ce ar însemna, bogăție?

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

- Bogăție, da, belșug”, a mai spus localnică.
Mulți își pregătesc gospodăriile pentru a întâmpina ziua aleasă cum se cuvine.
„Până pe data de 8 martie trebuie să fie curățenie. Greblez, îmi sap, îmi adun floricele care sunt uscate. Trebuie să fie împrospătarea pământului, ca așa este primăvara ”, a spus altă localnică.
Aceasta doamnă își alege in fiecare an aceeași data.
„Una dacă este mai urâtă vremea sau plouă sau ninge, așa e și în sufletul persoanei respective. A mea este pe 8, întotdeauna e o zi frumoasă, luminoasă.

- Așa o să fie și anul acesta?

- Da, bineînțeles”, a spus femeia.
Potrivit etnologilor, în urmă cu sute de ani, anul nou începea pe 1 martie.
„Se spune că așa cum e prima zi, așa e tot anul. Printre obiceiurile pe care nu puteai sa le influențezi în niciun fel erau Babele. Nu se făcea niciun fel de ritual pentru ați îmbuna Baba, ci doar să îți ghicești baba.

- Și ce înseamnă baba?

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

Înseamnă soacra. Dacă vremea era destul de urată, va dați seama ce era la aceste șezători, pentru că fata o să aibă parte de o soacră rea sau dacă era soare, din contră, bună”, a explicat Paul Buta, etnolog.
Babele se aleg în fiecare an, până pe data de 9 martie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si