VIDEO| Orban: Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei

Premierul Ludovic Orban spune că este nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului şi acestea pot fi luate în cadrul stării de urgenţă. Primul ministru a precizat că alte măsuri vizează achiziţii prin negociere directă pentru echipamente şi materiale sanitare.

K.B., duminică 15 martie 2020 , 19:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Orban a declarat, duminică seara, într-o conferinţă de presă, că, după anunţul preşedintelui privind declanşarea stării de urgenţă, a văzut foarte multe informaţii difuzate în mod iresponsabil.

Citeste si: Firea anunţă că Spitalul "Victor Babeş" este pregătit să asigure încă 340 de paturi pentru bolnavii de coronavirus, pe lângă cele 60 deja alocate

"Din păcate, am văzut foarte multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul stării de urgenţă. La solicitarea preşedintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidenţial prin care se instituie starea de urgenţă să vină cu aceste măsuri şi vreau să încredinţez cetăţenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare”, a declarat Ludovic Orban.

Citeste si: Ei sunt medicii care tratează pacienții infectați cu CORONAVIRUS. Vezi chinurile la care sunt suspuși: „Timp de 6 ore nu pot să bea apă, să mănânce și să meargă la baie”

El a dat şi câteva exemple de astfel de măsuri.

"Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de echipamente de protecţie pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus”, a explicat Orban.

Citeste si: Ei sunt medicii care tratează pacienții infectați cu CORONAVIRUS. Vezi chinurile la care sunt suspuși: „Timp de 6 ore nu pot să bea apă, să mănânce și să meargă la baie”

El a mai declarat că este nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului.

"Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei, întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţi şi de a furniza serviciile de sănătate care sunt absolut necesare”, a precizat premierul.

Ludovic Orban a spus că o altă măsură care ar putea fi luată se referă la limitarea creşterii preţurilor la medicamente.

"Altă măsură care este posibil a fi luată, sigur va fi luată numai după un studiu foarte atent, este măsura de a limita creşterile preţurilor la medicamente şi astfel de produse care sunt foarte căutate în momentul de faţă pentru a nu permite o speculă cu aceste produse şi există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare cum sunt măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, biocide şi alte categorii de produse. Orice măsură care va fi impusă în cadrul stării de urgenţă va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventuale drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a explicat premierul.

Orban a mai spus că există şi posibilitatea unor rechiziţii dacă este nevoie de spaţii de carantină.

"Propunerile sunt legate şi de măsuri în domeniul economic, de susţinerea companiilor care sunt afectate de această criză, măsuri de susţinere a angajaţilor de la aceste companii. Din câte ştiu, există şi posibilitatea unor rechiziţii, dacă vom avea nevoie de spaţii de carantină se poate apela la astfel de rechiziţii. De asemenea, există posibilitatea de a exista la un moment dat anumite restricţii, dar din câte ştiu eu, ele nu sunt prevăzute în momentul de faţă. Forma finală a decretului va fi prezentată de preşedintele României”, a spus Orban.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si